Huiseigenaren vertellen

Verhaal van Pim Kreutzer: Gasvrij binnen handbereik

Pim 2
Het is u vast niet ontgaan: Nederland gaat langzaam maar zeker afscheid nemen van aardgas. Dit onder meer door het aardgasvrij maken van woonwijken. Ook de gemeente Nijmegen is daarmee bezig en is van plan te beginnen in drie wijken. Dit zijn de wijken Hengstdal, Zwanenveld en Bottendaal. De eerste bijeenkomsten hebben plaatsgevonden om samen met bewoners aardgasvrije wijken te realiseren. Pim Kreutzer is huiseigenaar en woont in Hengstdal. Hij heeft al stappen gezet op weg naar een gasloze woning. Kreutzer is heel enthousiast over deze beweging: “Als de mogelijkheden om te investeren er zijn, neem deze dan. Maak je woning comfortabel voor jezelf en klaar voor de toekomst.”


Een ‘all electric’ praktijkruimte
Kreutzer is samen met G. Souren eigenaar van FysioNovio, een praktijk van 8 fysiotherapeuten gevestigd in een monumentaal pand in Nijmegen Oud-West. Op 1 januari 2017 werd de omvangrijke duurzame renovatie van FysioNovio opgeleverd. Samen met zijn collega heeft Kreutzer hard gewerkt om in het monumentale pand de bestaande verwarming met gaskachels te vervangen door een ‘all electric’ systeem. “Het zoeken naar wat er mogelijks is en daarbij  juiste installateurs te vinden was een hele klus,” zegt Kreutzer hierover, “in een fysiopraktijk is comfort een hoog goed. Voor een niet geïsoleerd pand uit 1880 met hoge plafonds, was de uitdaging groot. Dat het ons gelukt is om gasloos te worden, daarop zijn wij enorm trots. Het is echt mogelijk!”

Eigen woning naar gasloos

Toen de praktijkruimte ‘all electric’ was, was Kreutzer helemaal om. Zijn woning was reeds voorzien van zonnepanelen en waar mogelijk had Kreutzer isolatie toegepast. Ook zijn alle huishoudelijke apparaten reeds vervangen door energiezuinige varianten. Daarnaast is hij nu bezig met lage temperatuurverwarming, een nieuwe lucht water warmtepomp en een groen dak. Vorig jaar besloten hij en zijn vriendin hun huis te verbouwen. “We hadden extra ruimte nodig en wilden om die reden onderkelderen. Ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden om ook meteen stappen te zetten richting een gasloze woning.” Kreutzer heeft altijd een groen hart gehad. Natuurlijke momenten van verbouwing zijn voor hem een moment om ook naar verduurzaming te kijken. “Investeren moest ik toch, waarom dan niet duurzame scenario’s meenemen in het financiële plaatje?”

“Investeren moest ik toch,

waarom dan niet duurzame scenario’s

meenemen in het financiële plaatje?”

 

Duurzaamheidslening
Toen alle financiële en duurzame scenario’s doorgerekend waren, besloot Kreutzer voor het hoogst haalbare te gaan. “Ook mijn eigen woning wilde ik gasloos. De duurzaamheidslening van de gemeente gaf mij het laatste zetje hiervoor te kiezen. Gebruik maken van deze lening is goedkoper dan lenen bij een bank. Door de lage lening betaalt je investering zich op termijn terug.”

Gasvrije woningen zijn actueel
Kreutzer is enthousiast dat de gemeente bezig is met het gasloos maken van wijken. “Ik heb me er aardig op ingelezen en geloof echt dat het kan! Er is duurzame energie in overvloed en technisch en ook economisch is de weg vrij.” Volgens Kreutzer heeft Nijmegen ook potentie om deze beweging tot wasdom te laten komen. “Nijmegen heeft relatief veel mensen met een goede portemonnee en groene gedachten. Laat deze mensen het voortouw nemen in de particuliere sector. Als je milieu en toekomst belangrijk vindt voor jezelf, voor je (klein)kinderen of voor andere planeetbewoners, is dit een mooie manier om bij te dragen.”

“Als je milieu en toekomst belangrijk vindt

voor jezelf of voor je (klein)kinderen,

is dit een mooie manier om bij te dragen.”

Tips van Kreutzer voor huiseigenaren die willen gaan voor gasloos

  • Lange termijn denken is belangrijk, de investering rendeert na lange tijd, wat betreft maandelijkse energierekening, waarde stijging van huis.
  • Kijk wat de duurzaamheidslening en andere subsidies voor je kunnen betekenen
  • Ga op zoek naar goede installateurs. Laat je niet afschrikken door installateurs die de ontwikkeling afraden
  • Neem tijd om alles goed uit te zoeken, ga bijvoorbeeld langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus

Duurzaam in je droomhuis

Duurzaam-Thuis

Waar begin je als je je woning aan wil passen? Veel huiseigenaren kloppen bij Loket Duurzaam Wonen Plus aan met die vraag. Sommige mensen maken gebruik van natuurlijke momenten: een verbouwing of een verhuizing. Zo ging het ook bij Rhea Diemer en Ton Heijnen, zij wonen nu bijna twee jaar met veel plezier in de wijk Heseveld in Nijmegen).

Rhea: “Toen we in 2016 op zoek gingen naar ons droomhuis zijn we vrij snel verliefd geworden op dit huis; een woning aan een autovrij hofje met binnen veel licht en buiten een ruime tuin. Bij beslissingen die wij maken, zijn we vaak bezig met de vraag; hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze omgeving zo min mogelijk wordt belast. Daarnaast zijn we stiekem enorme huismussen en vinden het prettig om comfortabel te wonen. Veel duurzame maatregelen brengen direct comfort met zich mee. Wegens achterstallig onderhoud en een verouderde inrichting vonden wij het sowieso nodig om het huis te moderniseren. Duurzame keuzes maken kwam voor ons op die manier meteen dichterbij.

 

Sinds Rhea en Ton dit huis bewonen zijn er enorme sprongen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. De oude ketel werd vervangen door een lucht/water-warmtepomp, bijgestaan door een energiezuinige HR-ketel. De vloer en het dak zijn geïsoleerd, waar nodig zijn nieuwe kozijnen met HR++ glas geplaatst en er is een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd. Daarnaast zijn bij beide toiletten dualsflush bedieningspanelen gemonteerd en is de hemelwaterafvoer afgekoppeld van het riool. (Dit is ook te zien op de afbeelding).
Ton: “We zijn het meest blij met de isolatie van ons huis. Het scheelt enorm in comfort. We hebben eind van de winter enkele maanden zonder verwarming gezeten. Dat was op een moment dat de vloer en het dak reeds geïsoleerd waren. De warmte van de zon was, samen met een dik vest, genoeg om onszelf warm te houden. Op slechts twee avonden hadden we een klein kacheltje nodig.”

 

De weg naar een duurzamer huis is voor iedere huiseigenaar anders, maar als je wil is het altijd mogelijk stappen te maken. Rhea zegt hierover: “Kijk naar wat je wil bereiken, wat je budget is en of er mogelijk subsidies zijn. Met goedkope aanpassingen kan je een hoop bereiken; isoleren is relatief goedkoop en levert een grote besparing op, het afkoppelen van een regenpijp kost bijna niets (in Nijmegen is er ook nog een mooie subsidie op te krijgen) en heeft wel degelijk impact.” Ton vult aan: “En neem de tijd: Je hoeft niet van vandaag of morgen je hele huis 100% duurzaam te maken. De binnenkant van het huis hebben we in 2017 gedaan, het thema voor 2018 wordt de tuin en de laatste stap zijn de zonnepanelen.”

 

De familie Dantuma uit Ooij

Deze maand spreken wij met de familie Dantuma uit Ooij, bestaande uit Hille Jouke Dantuma en Anne-Marie v.d. Laan. Anders dan de huiseigenaren uit eerdere rubrieken, zijn deze mensen nog druk bezig met de bouw van hun duurzame woning.

De plannen bestaan al langer: Al in 2004 wilde de toenmalige familie Dantuma hun woning verbouwen en aanpassen naar een levensloopbestendige woning. Een levensloopbestendige woning houdt in dat een woning veilig, comfortabel en toegankelijk is, vooral voor mensen op leeftijd en óók voor mensen die iets minder goed ter been zijn. Er waren om de gehele woning gelijkvloers te maken, de deuropeningen te verbreden zodat er een rolstoel doorheen past en alle drempels uit het huis te verwijderen. Hierbij was duurzaamheid nog niet aan de orde. De uitvoering liet helaas nog even op zich wachten.

In november 2004 slaat het noodlot toe: Hille wordt weduwnaar. Hij heeft op dit moment andere dingen aan zijn hoofd en het plan voor de verbouwing van zijn woning wordt op de lange baan geschoven. In 2007 besluit Hille zijn woning te koop te zetten. De crisis en de slechte woningmarkt gooien roet in zijn eten en pas in 2016 wordt het huis verkocht. In de tussentijd ontmoet hij Anne-Marie v.d. Laan, die ook weduwe werd in 2004. Inmiddels zijn ze alweer 4 jaar getrouwd en samen besluiten ze eindelijk aan de slag te gaan met de eerder gemaakte plannen.

“We zochten naar een mooi stuk grond én een bouwer die daar ons droomhuis kan bouwen. Al snel merken we dat dit moeilijker is dan gedacht. Zoals we net al aangaven, willen wij graag bredere deuren zodat er een rolstoel doorheen kan. Veel bouwers willen helaas niet afwijken van de standaard maat.” vertelt Hille. Uiteindelijk kopen zij op 17 december 2016 een nieuw stuk grond én vinden zij een bedrijf dat hen wil helpen met de realisatie van hun droomwoning.

Pas op dit moment overweegt de familie Dantuma om ook duurzame aspecten terug te laten komen in hun levensloopbestendige woning. “Aardschokken in Groningen en de plannen om de gaskraan in 2030 dicht te draaien, waren voor ons voldoende reden om te kiezen voor een energiezuinig huis. Daarnaast bezochten wij een bedrijf in Groesbeek dat zonnepanelen onder de aandacht bracht, zij hebben ons goed geïnformeerd over de vele mogelijkheden en voordelen. Niet veel later bezochten wij Loket Duurzaam Wonen Plus in Berg en Dal. Wij werden hier geïnformeerd over de vele mogelijkheden en subsidies: dit gaf voor ons de doorslag!.”

Door middel van een warmtepomp willen zij voldoende energie opwekken voor de vloerverwarming en het warm tapwater. Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor ruimteverwarming en warm water. De pomp haalt energie uit de lucht, de bodem en/of het grondwater en met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur.

Het gesprek met het bedrijf in Groesbeek is niet voor niets geweest. De familie Dantuma kiest er namelijk ook voor om maar liefst 30 zonnepanelen te installeren. De aanschaf van zonnepanelen moet je zien als investering. In het begin kost het best een smak geld, maar je zult zien dat je naar verloop van tijd geld gaat verdienen met je zonnepanelen. De aanschaf van 10 panelen, inclusief omvormer en installatie kost ongeveer €5.000. Veel geld, maar de BTW kan je al terugvragen bij de Belastingdienst en daarmee worden de zonnepanelen zo’n €1000 goedkoper.

“Wij vinden het zo fijn om te weten dat wij onze energiekosten door middel van deze maatregelen omlaag kunnen brengen. Door onze warmtepomp en zonnepanelen verwachten we energieneutraal te kunnen leven. Wellicht levert het ons zelfs nog wel een klein overschotje op. ” grapt Hille.

Hille en Anne-Marie kunnen hun enthousiasme over de nieuwe woning nauwelijks onderdrukken: “Door al deze energiezuinige maatregelen in onze woning, wordt onze woning steeds meer waard. Dit is ook niet geheel onbelangrijk.” Naast de verduurzaming van de woning zijn er plannen binnenkort ook een hybride auto te rijden. “We hebben het gevoel alsof we weer helemaal up-to-date zijn.” Nou meneer en mevrouw Dantuma, dat is ook zo.

De woning van de familie Dantuma is nog niet helemaal af, maar toch hebben zij al een aantal goede tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaam wonen: “Het verduurzamen van een woning is niet altijd even eenvoudig. De informatie hierover komt je helaas niet aanwaaien, daarom raden wij iedereen aan om goed op zoek te gaan naar informatie. Dit zorgt er echt voor dat je betere keuzes kunt maken. Hierbij heeft Loket Duurzaam Wonen + ons goed geholpen.”

Wilt u ook uw huis gaan verduurzamen? Neemt u dan contact op met ons, dan kunnen wij u wellicht verder helpen! Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor meer informatie of kom langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus in uw gemeente.

Screenshots 

Henk van Elk

Jaren lang was Henk van Elk lid van duurzaam centrum De Kleine Aarde in Boxtel. Dit is de plek waar hij zijn kennis opdeed over duurzaamheid en energiebesparing.

Het wordt hem snel duidelijk: wanneer we de opwarming van de aarde tegen willen gaan, moeten we nú ingrijpen. Om deze reden is hij al heel wat jaren bezig met het energiezuiniger maken van zijn woning. Hij investeerde veel, maar nu woont hij in een huis waarin hij zowel energie bespaart als zelf energie genereert!

“Toen ik de kans kreeg om een huis te bouwen met alle kennis die ik had opgedaan over duurzaamheid en energiebesparing, was er maar één antwoord mogelijk: ja, we doen het! Met beide armen greep ik de mogelijkheid aan en heb ik er alles aan gedaan om onze woning zo duurzaam mogelijk te maken’’ vertelt Henk.

Bij het bouwen van een duurzaam huis komen natuurlijk wel een aantal dingen kijken. Zo heeft Henk veel geluk met de stand van het huis ten opzichte van de zon. Ze hebben kleine ramen op het noorden en grote ramen op het zuiden. Dankzij deze grote ramen is het voor hen gemakkelijk om optimaal te genieten van dag- en zonlicht. Bovendien zorgen ramen die gericht zijn op het zuiden er in een goed geïsoleerd huis voor dat er flink bespaard kan worden op de verwarmingskosten in de winter.

Het dak, de vloer, de muren en de kruipruimte zijn allemaal geïsoleerd om zo het energieverbruik te verlagen. Tevens heeft Henk de ramen vervangen door beter isolerende versies van HR+ glas. ‘’Dit was destijds nog zeer ongebruikelijk, het heeft heel wat gekost om onze aannemer van het voordeel van HR+ te overtuigen’’, zo zegt Henk. Dit alles heeft hun wooncomfort sterk verhoogd: de combinatie van een warme vloer en gelijkmatige warmte in de huiskamer vinden ze erg prettig.

“Wij hebben ook nog een leuke houtkachel en deze verwarmt meer dan alleen onze kamer. In de winter verwarmen wij hier namelijk ook ons eten mee! Dit is niet alleen super energiebesparend, maar ook nog eens harstikke gezellig en lekker. Ook hebben we zelf een klein oventje gemaakt waarin we biologisch brood en Römertopfgerechten bakken.’’

“Ten aanzien van het zelf genereren van energie hebben wij bij de bouw van ons huis in 1992 meteen gekozen voor een zonnecollector in combinatie met een hottopboiler plus HR-ketel als na-verwarmer.’’ Hiermee wordt zonlicht automatisch omgezet in warmte. Daarna verwarmen de collectoren het water in het boilervat. Wat er tekort is aan zon, wordt verwarmd door de CV ketel. Dit is erg energiezuinig, omdat de CV ketel dit op een heel laag vermogen kan doen. “Niet veel later volgden ook vier zonnepanelen van Shell en in 2009 kochten wij via Urgenda nog eens zes grote zonnepanelen.’’

In het duurzame huis van Henk worden de studeerkamer en keuken verwarmd via een infraroodpaneel, wat volgens Henk eigenlijk niets anders is dan gratis zonnestroom. “Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Infraroodstraling voelt een beetje als de zon: als je dicht bij een infraroodpaneel zit, heb je het snel lekker warm, maar loop je weg, dan is de warmte ook weg.’’

Al met al hebben zijn maatregelen het comfort in huis verbeterd en het energieverbruik en de kosten die daarbij horen laten dalen. “Ik word elke keer opnieuw blij wanneer ik de elektriciteitsmeter terug zie lopen wanneer de zon schijnt! Het is leuk om te zien én je weet dat je op de goede weg bent.”

Henk heeft nog wat tips voor wanneer u zelf aan de slag wilt met het verduurzamen van uw woning: “Begin vandaag! Niet alleen omdat een duurzame toekomst vandaag al actie vereist, maar ook omdat de rente op dit moment historisch laag is. Begin met een goed geïsoleerd huis en ga daarna pas aan de slag met zonnepanelen of warmtepompen.”

Wilt u graag bezig zijn met duurzaamheid maar heeft u het gevoel dat u al deze maatregelen nog niet kan toepassen op uw eigen woning? Sluit u dan aan bij ‘Opgewekt Maas en Waal’. Zij wekken energie op via de daken van scholen en zo investeert u samen in lokale duurzame elektriciteitsopwekking. Meer informatie hierover vindt u op http://www.opgewektmaasenwaal.nl/.

Wilt u ook uw huis gaan verduurzamen? Neemt u dan contact op met ons, dan kunnen wij u wellicht verder helpen!

Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor meer informatie of kom langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus in uw gemeente.

2-2-2017 

Paul en Heleen Meindersma – duurzaam huis in Molenhoek

Deze maand in ‘Huiseigenaren vertellen’ het verhaal van Paul en Heleen Meindersma. Sinds oktober 2015 wonen zij in een nieuwe en duurzame woning aan de Franciscanessenstraat in Molenhoek. Toen het gezin hun nieuwe huis ging ontwerpen ontstond steeds meer het idee om er een echt duurzaam huis van te maken.

“Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwhuizen energieneutraal worden gebouwd, dat wilden we voor zijn. Het idee om weinig tot geen energie te verbruiken sprak ons steeds meer aan en we vonden ook dat we onze CO2 uitstoot moesten verlagen.”

Paul en Heleen hadden een grote ambitie met hun woning: het moest een Nul op de Meter woning (NOM-woning) worden en dit is gelukt! “Wij hebben geen energieverbruik, wij hebben geen gasaansluiting. We zijn all-electric. We zijn begonnen met enorm goed isoleren.” Zowel het dak als de vloer van het huis hebben een hoge isolatie waarde. Maar dit is nog niet alles. Er is nog veel meer gebeurd in het huis van Paul en Heleen.

“We hebben in het hele huis 3-dubbel glas. Het is erg luchtdicht gebouwd, zodat de warmte niet via kieren en spleten het huis verlaat. We ventileren met een zogenaamd balansventilatiesysteem. De gebruikte lucht verwarmt de verse koude lucht die van buiten komt. Zo hergebruiken we 80 tot 90 procent van de warmte in huis. De resterende warmtevraag wordt geleverd door een lucht/water warmtepomp, die energie uit de buitenlucht naar binnen brengt. Daarmee verwarmen we onze vertrekken met lage-temperatuur vloerverwarming en radiotoren en maken we sanitair warm water voor in de keuken en de badkamer. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Het elektriciteitsverbruik en ons huishoudelijk elektriciteitsverbruik wordt volledig gecompenseerd met 42 zonnepanelen op ons dak.”

Paul en Heleen zijn het meest blij met het gegeven dat zij een comfortabel huis hebben dat geen energie verbruikt. “Dat geeft een goed gevoel”, zeggen zij.

Paul en Heleen hebben nog wat goede tips voor wanneer u zelf aan de slag wilt met het verduurzamen van uw woning: “Begin met goed isoleren: eerst het dak, daarna de gevels (vooral de kozijnen) en ten slotte de vloer. Draai de thermostaat een graadje terug, zoek sluipverbruikers op (apparaten die dag en nacht aan blijven staan), vervang onzuinige apparaten en vervang gewone lampen door LED-lampen. Daarna kun je denken aan duurzame energieopwekking zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Vergeet ook het vervoer en het voedsel niet. Deze zorgen ook voor een groot deel voor je CO2 uitstoot.”

Bent u geïnspireerd geraakt door het verhaal van Paul en Heleen Meindersma? Op hun Facebookpagina ‘Wij bouwen duurzaam in Molenhoek’ houden ze u op de hoogte van alle ins en outs rondom hun woning.

17626156_1375400239203419_6294028953105408164_n

‘WASC’ samen isoleren!

WASC is een buurtbeweging in Nijmegen. Gezamenlijk hebben buurtbewoners hun huizen geïsoleerd. Deze buurt ligt in Nijmegen-Oost en omvat een hoofdstraat en drie zijstraten met daarin 95 huizen. WASC staat voor Witsenburgselaan, Antillenweg, Surinameweg en Curacaoweg. De bewoners willen hun buurt duurzamer, groener, veiliger en socialer maken. In 2016 wonnen ze zelfs de derde prijs bij het Nationale Klimaatstraatfeest wedstrijd en dat is niet voor niets!

Joris Olde Rikkert is één van de initiatiefnemers en in de buurt opgegroeid. Hij is sinds 2015 samen met buurtgenoten bezig om de aandacht voor duurzaamheid te vergroten en deze waar mogelijk ook in praktijk te brengen. Het streven hierbij is het bevorderen van de cohesie en sociale ontmoeting in de gehele buurt. Met de vrijwillige inzet van enthousiaste buurtgenoten zijn reeds mooie initiatieven tot stand gekomen, zoals het gelijktijdig verduurzamen van 7 woningen. Hierover meer in dit interview.

Wat heeft u er toe bewogen om samen de woningen te verduurzamen?
“Met een 15 buurtgenoten hebben we uit milieu-overwegingen de hoofden bijeen gestoken. We voelden een uitdaging om te laten zien dat een woning verduurzamen meer kon opleveren dan alleen milieuwinst. Uiteindelijk zijn de kosten voor het reguliere energiegebruik omlaag gegaan en is er ook veel meer verbinding tussen de buurtgenoten tot stand gekomen. In totaal zijn 7 woningen aangepakt en verduurzaamd.”

Welke maatregelen zijn toegepast?
“We kregen problemen met de verwarmingsketel. Dat was een moment om te kijken naar de beste energiebesparende ketel. We willen de hemelwaterafvoer loskoppelen van het riool en naar onze tuin afvoeren. Op initiatief van de gemeente Nijmegen heeft Loket Duurzaam Wonen warmtechecks uitgevoerd. Dat zijn thermografische foto’s van het huis, waarbij je warmtelekken op kunt sporen. Naar aanleiding hiervan hebben 7 buurtgenoten hun huis laten isoleren. Samen hebben we met bedrijven onderhandeld over de prijs en een keuze gemaakt. Inmiddels geven we ook zelf voorlichting over het omgaan met hemelwater en gebruik in de tuin. Dit om te bereiken dat meer buurtbewoners het afkoppelen van de hemelwaterafvoer gaan overwegen. Dit doen we door middel van huisbezoeken en informatie op onze website (www.wasc.nl).”

Kunt u aangeven waarmee u het meest blij mee bent?
“Door de activiteiten op het terrein van duurzaamheid neemt het ‘buurtgevoel’ toe. We stimuleren buurtbewoners om na te gaan op welke wijze zij, met de aanpak van hun woning, hun tuin en het straatgedeelte voor hun huis, een bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid. Op dit moment zijn we aan het kijken of we gezamenlijk zonnepanelen kunnen aanschaffen. Daarnaast loopt het initiatief ‘jonge wijkhelden’, waarbij kinderen de wijk schoonhouden. Tenslotte houden een aantal vrijwilligers zich bezig met het verfraaien van de boomspiegels en het aanwezige groen in de straten.”

Wat raadt u andere mensen aan die hun huis willen verduurzamen?
Doe het samen! Zorg voor een goede informatievoorziening en wissel ervaringen hierover uit. Kom elkaar ontmoeten bij buurtfeesten en buurtborrels. Probeer deskundigen aan te trekken, die naar de plannen kijken, en probeer in kaart te krijgen van welke overheidsregelingen je gebruik kunt maken. Deel je enthousiasme en geef anderen informatie over je eigen ervaringen.

wasc2

Arjan Teeuwsen: Verduurzamen doen wij met elkaar en dat maakt het leuk

In de regio Nijmegen zijn al veel mensen bezig met het verduurzamen van hun eigen woning. Arjan Teuwsen is zo iemand. Arjan woont samen met zijn gezin in Overasselt. In 2015 verhuisden ze van een woning uit 2006 naar een woning uit 1969. “Werk aan de winkel!” dacht Arjan. Bij de koop van deze woning werden de plannen voor verduurzaming van begin af aan meegenomen. Daar profiteert het gezin nog dagelijks van.

Wat heeft u er toe bewogen om uw woning te verduurzamen?
“Comfort was het hoofdmotief om onze woning te verduurzamen. Er waren veel koude plekken en daardoor veel tocht. De woning lag in een voor ons ideale omgeving, maar we wisten meteen dat we het huis graag naar de huidige energetisch maatstaven wilden brengen. Daarnaast hadden we een financieel motief. De meeste mensen met een vergelijkbare woning hebben relatief hoge energierekeningen, op onze energiekosten wilden wij graag besparen. Tenslotte vind ik het belangrijk dat we zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Waarom het milieu belasten als dat niet hoeft? Een gezonde energiezuinige woning voor nu en de toekomst voelt goed voor ons.”

Welke maatregelen zijn toegepast?
“Er is heel veel gebeurd om het huis energiezuiniger te maken. Er is een aanbouw gekomen die voorzien is van bodemisolatie. Bij de aanbouw is rekening gehouden met het zo veel mogelijk gebruiken van natuurlijk licht. De ondervloer van het huis is volledig geïsoleerd. De zolder is geïsoleerd en de knieschotten zijn vernieuwd (voorzien van PIR platen om ervoor te zorgen dat er geen onnodige koude binnen komt). De badkamer is voorzien van mechanische ventilatie-installatie. Het oude CV systeem is vervangen door een Hybride zonneboiler en alle leidingen zijn geïsoleerd. In de gehele woning is de verlichting van het type LED. Alle kieren in de woning zijn gedicht en alle beglazing is vervangen door HR++ glas. Tot slot is er een slimme meter aangebracht, voorzien van een simpel domotica systeem om zelf de verbruiksgegeven eenvoudig af te kunnen lezen.”

Kunt u aangeven waarmee u het meest blij bent?
“Mijn huis wordt nog steeds duurzamer en elk stapje maakt me blij. Ik streef ernaar om het niveau van onze vorige woning te behalen. Dit vooral op het gebied van energiegebruik en comfort. Waar ik misschien nog wel het meest blij mee ben op dit moment is het Domotica-systeem. Door dit systeem zijn alle gezinsleden heel bewust geworden van hun energieverbruik. Dit heeft energie besparen voor ons een leuke uitdaging gemaakt en gezorgd voor gedragsverandering van ons allemaal.”

Wat raadt u andere mensen aan die hun huis willen verduurzamen?
“Ik zou mensen adviseren om met huiseigenaren te praten die hun woning reeds verduurzaamd hebben. Er is immers zo veel meer mogelijk dan alleen maar het plaatsen van een paar zonnepanelen. Ook heb ik gemerkt dat er al veel winst is te behalen zonder enorme investeringen te doen. Dat betekent: begin bij de basis. Met de kostenbesparing die dat oplevert, kun je een volgende investering (deels) bekostigen. Zo bouw je aan een steeds duurzamer huis. Alles begint bij de eerste stap.”

hansteeuwsen