Waar begin je als je je woning aan wil passen? Veel huiseigenaren kloppen bij Loket Duurzaam Wonen Plus aan met die vraag. Sommige mensen maken gebruik van natuurlijke momenten: een verbouwing of een verhuizing. Zo ging het ook bij Rhea Diemer en Ton Heijnen, zij wonen nu bijna twee jaar met veel plezier in de wijk Heseveld in Nijmegen).
Rhea: “Toen we in 2016 op zoek gingen naar ons droomhuis zijn we vrij snel verliefd geworden op dit huis; een woning aan een autovrij hofje met binnen veel licht en buiten een ruime tuin. Bij beslissingen die wij maken, zijn we vaak bezig met de vraag; hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze omgeving zo min mogelijk wordt belast. Daarnaast zijn we stiekem enorme huismussen en vinden het prettig om comfortabel te wonen. Veel duurzame maatregelen brengen direct comfort met zich mee. Wegens achterstallig onderhoud en een verouderde inrichting vonden wij het sowieso nodig om het huis te moderniseren. Duurzame keuzes maken kwam voor ons op die manier meteen dichterbij.
Sinds Rhea en Ton dit huis bewonen zijn er enorme sprongen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. De oude ketel werd vervangen door een lucht/water-warmtepomp, bijgestaan door een energiezuinige HR-ketel. De vloer en het dak zijn geïsoleerd, waar nodig zijn nieuwe kozijnen met HR++ glas geplaatst en er is een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd. Daarnaast zijn bij beide toiletten dualsflush bedieningspanelen gemonteerd en is de hemelwaterafvoer afgekoppeld van het riool. (Dit is ook te zien op de afbeelding).
Ton: “We zijn het meest blij met de isolatie van ons huis. Het scheelt enorm in comfort. We hebben eind van de winter enkele maanden zonder verwarming gezeten. Dat was op een moment dat de vloer en het dak reeds geïsoleerd waren. De warmte van de zon was, samen met een dik vest, genoeg om onszelf warm te houden. Op slechts twee avonden hadden we een klein kacheltje nodig.”
De weg naar een duurzamer huis is voor iedere huiseigenaar anders, maar als je wil is het altijd mogelijk stappen te maken. Rhea zegt hierover: “Kijk naar wat je wil bereiken, wat je budget is en of er mogelijk subsidies zijn. Met goedkope aanpassingen kan je een hoop bereiken; isoleren is relatief goedkoop en levert een grote besparing op, het afkoppelen van een regenpijp kost bijna niets (in Nijmegen is er ook nog een mooie subsidie op te krijgen) en heeft wel degelijk impact.” Ton vult aan: “En neem de tijd: Je hoeft niet van vandaag of morgen je hele huis 100% duurzaam te maken. De binnenkant van het huis hebben we in 2017 gedaan, het thema voor 2018 wordt de tuin en de laatste stap zijn de zonnepanelen.”
Comments are closed.