2 hittegolven in 1 maand tijd. De warmte buiten het huis houden is niet gemakkelijk gebleken bij temperaturen tussen 35 en veertig graden. Een airconditioning is een eenvoudige oplossing voor koeling in huis. Echter airconditioning kost erg veel energie, veel meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Verantwoord airconditioning aanschaffen, is dat mogelijk?
Milieubelasting van airco’s
Een airconditioning vormt een belasting op uw elektriciteitsverbruik, een gemiddeld in huis aanwezige airco verbruikt tussen 160 tot 430 kWh per jaar (afhankelijk van het type en het energielabel). Dit elektriciteitsverbruik heeft een negatief effect op het klimaat. Daarnaast kost het fabriceren van de airco natuurlijk grondstoffen (kunststoffen en metalen). Ook zitten er ‘koelmiddelen’ in airco’s die bijdragen aan het broeikaseffect.
Airco’s zijn duurder
Naast de milieubelasting, vormt de airco ook een grote belasting op je portemonnee. Vergelijk je een airco met bijvoorbeeld een ventilator, dan kost de airco 35 tot 100 euro per jaar (23 cent per kWh, prijspeil 2019), en de ventilator slechts circa 3 euro.
Airco met de minste milieubelasting
Als je de opwarming van je huis door middel van onze 5 tips niet voldoende kan tegen gaan en je wilt echt overgaan tot de aanschaf van een airconditioning, kies dan een ‘splitsysteem’. Zo’n systeem heeft één gedeelte binnen en één gedeelte buiten. Dat koelt veel efficiënter dan een zogeheten monoblocksysteem, dat via een slang warme lucht naar buiten afvoert. Splitsystemen zijn in aanschaf duurder dan mono-blocksystemen, maar goedkoper in gebruik vanwege de lagere energiekosten. Zorg er verder voor dat het vermogen van de airco past bij de kamer: fabrikanten adviseren een vermogen van 100 watt per m2. Neem je een lager vermogen, dan moet de airco langer werken om de kamer koel te krijgen en verbruikt hij extra veel stroom. Kijk bij de aanschaf ook altijd naar het energielabel en of de airco werkt met zogenoemde natuurlijke koudemiddelen. De natuurlijke varianten zijn minder schadelijk voor het milieu
7 Tips voor een energiezuinig gebruik van je Airco
1) Stel de temperatuur van je airconditioning niet lager in dan nodig, dit beperkt het elektriciteitsverbruik.
2) Wanneer je een airco hebt die zowel kan koelen als verwarmen, stel dan ook twee verschillende temperaturen in. Als het in je woning bijvoorbeeld boven de 25 graden Celsius uitkomt, laat je hem koelen en bij een temperatuur onder de 18 graden laat je hem verwarmen. Als je dat niet doet dan gaat de airco snel schakelen tussen verwarmen en koelen, en dat kost meer elektriciteit.
3) Misschien ligt deze voor de hand, maar plaats de airco zo dat deze de gekoelde lucht goed kan verspreiden (richt de luchtblazer bijvoorbeeld niet op een muur).
4) Probeer bewust met het gebruik van je airco om te gaan. ‘s Nachts kun je jouw huis ook natuurlijk koelen door ramen tegen elkaar open te zetten.
5) Let ook op sluipverbruik en schakel de stroom van de airco helemaal uit als je hem niet gebruikt.
6) Veel airco’s hebben standen waarin ze alleen ontvochtigen of ventileren. Maak daar gebruik van, want dat kan voor een aangenamer en koeler binnenklimaat zorgen, bij een lager energieverbruik.
7) Schakel een STEK-erkende installateur in voor plaatsing, reparatie en onderhoud van een ‘splitsysteem’. Een installateur met deze certificering is gericht op het beperken van emissies (van CO₂ en andere broeikasgassen).
Ps: leer hier het artikel in het AD van vorige week over een airco die geen stroom vreet: een Nederlandse uitvinding die de wereld over gaat.
Comments are closed.