De woning koel houden als het kwik boven de 40 graden stijgt, is echt niet gemakkelijk. We gaven deze week al vijf tips om de warmte buiten te houden. Groene daken kunnen je ook helpen om je woning minder warm te laten worden. Vegetatie op het dak ziet er fraai uit, maar heeft meer voordelen. Het isolerende effect is er daar één van en met deze temperaturen is dat zeer welkom.
Wat is een groendak
Een groendak is eigenlijk niets meer dan een dak bedekt met vegetatie zoals sedum, mos of planten. Dit klinkt misschien niet erg bijzonder, maar buiten het feit dat het er hartstikke leuk uit ziet, heeft het ook nog eens vele voordelen. Een groendak gaat lang mee, zorgt voor meer biodiversiteit, beschermtuw onderdak en werkt isolerend en tegen hittestress. Ook werkt het geluidsisolerend, vangt fijnstof weg en helpt het bij grote hoosbuien om regenwater op te vangen en vast te houden. Op die manier raken rioleringen minder snel overbelast. Er zijn verschillende soorten groene daken, maar meestal wordt gekozen voor een extensief groen dak, beplant met vetplanten, kruiden en mossen. Deze beplanting heeft relatief weinig onderhoud nodig én door het geringe gewicht is het zelden nodig uw dakconstructie aan te passen.
Een groendak tegen de warmte
En groendak kan een interessante optie zijn voor het koel houden van de woning. Door de natuurlijke koeling op het dak blijft het binnen aangenamer en lopen temperaturen niet enorm op. De koeling ontstaat vooral door het vocht in de planten dat langzaam verdampt. De vegetatie werkt tevens isolerend en gaat opwarming van de dakbedekking tegen. Als isolatielaag in de winter is een groen dak onvoldoende. De begroeiing kan bijdragen aan de dakisolatie, maar is zeker geen vervanging van een goede dakisolatie. Wanneer u zonnepanelen hebt, leveren deze ook ongeveer 5% meer rendement op met een groendak eromheen.. Zonnepanelen doen het minder goed als het heel warm wordt, dus extra verkoeling verbetert de werking.
Subsidie
De gemeente Nijmegen geeft subsidie aan burgers die een groendak aan willen leggen en dat is goed nieuws. Ook Waterschap Rivierenland geeft onder bepaalde voorwaarden een subsidie voor de aanleg van een groendak. Kijk op www.hohohoosbui.nl. De aanlegkosten variëren van 45 euro per m2 voor een eenvoudig sedumdak tot 120 euro per m2 voor een intensief begroeide daktuin.
Is uw dak geschikt?
Niet elk dak is geschikt voor vegetatie. Het ideale dak is een, niet te oud, plat waterdicht dak dat niet in de schaduw ligt. Een hellend dak kan ook prima planten verdragen, maar door de helling in het dak loopt het regenwater sneller weg en kan de vegetatie verzakken, ook zal het dak waarschijnlijk sneller uitdrogen. Daken met een hellingsgraad tot 35% zijn geschikt. Daarnaast moet de ondergrond altijd waterdicht zijn én het extra gewicht van een groendak kunnen dragen. Wij raden aan om de draagkracht door een deskundige te laten vaststellen.
Wilt u meer informatie over de aanleg van een groen dak of wilt u informatie over andere energiebesparende maatregelen? Neem dan gerust contact met ons op!
Comments are closed.