Tegenwoordig zijn veel apparaten voorzien van een energielabel. Een energielabel laat in één oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. Wat wil het verschil tussen A+++ en A eigenlijk zeggen? Hoe onzuinig is een B of een C label? En scheelt het echt zoveel in energieverbruik en in je portemonnee? Loket Duurzaam Wonen Plus legt kort uit wat het Energielabel u vertelt. Ook geven we u interessante links die u kunnen helpen een duurzame keuze te maken bij de aanschaf van apparaten.
Wat is het energielabel precies?
Het energielabel is een verplicht informatielabel dat door de Europese Unie is ingevoerd. In de winkel krijg je met de letters A+++ tot en met D en met kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, zoals bijvoorbeeld koelkasten, televisies, wasmachines of verlichting. Sinds het invoeren van de labels zijn soms ook regels aangescherpt. Zo is bijvoorbeeld de minst energiezuinige klasse voor koelkasten op de Europese markt A+, wat op zich dus niet slecht is. De consument maakt een veel zuinigere keuze als hij een koelkast aanschaft met label A++ en nog beter A+++. Bij veel huishoudelijke apparaten is het goed om hierop te letten. Dit scheelt energie en kosten.
Het energielabel toegelicht
De zwarte peil op het label duidt de energie-efficiëntie aan. Naast de energie-efficiëntie kun je op het energielabel ook het stroomverbruik en -indien van toepassing- het waterverbruik op het label vinden. Daarnaast kun je er informatie aantreffen over bijvoorbeeld de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau.
Goed opletten dus, maar scheelt het echt zoveel?
Er kunnen flinke verschillen zitten in de energie-efficiëntie van apparaten. Bij sommige apparaten is het verschil tussen A en D groter dan bij andere apparaten. Ook heeft de frequentie van het apparaat gebruik invloed op de energetische en financiële voordelen. Zo kan bij gemiddeld gebruik van een condensdroger het verschil tussen een A+++ en een A+ 140 kWh per jaar zijn, dit betekent een besparing van €28,- per jaar bij de meest energiezuinige keuze.
Interessante links
Als u bij uw aankopen rekening wil houden met de energieprestatie van het apparaat, kunt u op de website van Milieu Centraal eenvoudig per apparaat zien wat het energielabel uitdrukt: https://www.energielabel.nl/apparaten/.
Voor een onderling vergelijk van energiezuinigheid bij apparaten, kunt u bijvoorbeeld terecht op de website van Beslist.nl: https://www.beslist.nl/info/energielabels_huishoudelijke_apparaten.html. Hier vindt u ook veel meer informatie over energielabels en huishoudelijke apparaten.
Comments are closed.