Het is u vast niet ontgaan: Nederland gaat langzaam maar zeker afscheid nemen van aardgas. Dit onder meer door het aardgasvrij maken van woonwijken. Ook de gemeente Nijmegen is daarmee bezig en is van plan te beginnen in drie wijken. Dit zijn de wijken Hengstdal, Zwanenveld en Bottendaal. De eerste bijeenkomsten hebben plaatsgevonden om samen met bewoners aardgasvrije wijken te realiseren. Pim Kreutzer is huiseigenaar en woont in Hengstdal. Hij heeft al stappen gezet op weg naar een gasloze woning. Kreutzer is heel enthousiast over deze beweging: “Als de mogelijkheden om te investeren er zijn, neem deze dan. Maak je woning comfortabel voor jezelf en klaar voor de toekomst.”
Een ‘all electric’ praktijkruimte
Kreutzer is samen met G. Souren eigenaar van FysioNovio, een praktijk van 8 fysiotherapeuten gevestigd in een monumentaal pand in Nijmegen Oud-West. Op 1 januari 2017 werd de omvangrijke duurzame renovatie van FysioNovio opgeleverd. Samen met zijn collega heeft Kreutzer hard gewerkt om in het monumentale pand de bestaande verwarming met gaskachels te vervangen door een ‘all electric’ systeem. “Het zoeken naar wat er mogelijks is en daarbij juiste installateurs te vinden was een hele klus,” zegt Kreutzer hierover, “in een fysiopraktijk is comfort een hoog goed. Voor een niet geïsoleerd pand uit 1880 met hoge plafonds, was de uitdaging groot. Dat het ons gelukt is om gasloos te worden, daarop zijn wij enorm trots. Het is echt mogelijk!”
Eigen woning naar gasloos
Toen de praktijkruimte ‘all electric’ was, was Kreutzer helemaal om. Zijn woning was reeds voorzien van zonnepanelen en waar mogelijk had Kreutzer isolatie toegepast. Ook zijn alle huishoudelijke apparaten reeds vervangen door energiezuinige varianten. Daarnaast is hij nu bezig met lage temperatuurverwarming, een nieuwe lucht water warmtepomp en een groen dak. Vorig jaar besloten hij en zijn vriendin hun huis te verbouwen. “We hadden extra ruimte nodig en wilden om die reden onderkelderen. Ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden om ook meteen stappen te zetten richting een gasloze woning.” Kreutzer heeft altijd een groen hart gehad. Natuurlijke momenten van verbouwing zijn voor hem een moment om ook naar verduurzaming te kijken. “Investeren moest ik toch, waarom dan niet duurzame scenario’s meenemen in het financiële plaatje?”
Duurzaamheidslening
Toen alle financiële en duurzame scenario’s doorgerekend waren, besloot Kreutzer voor het hoogst haalbare te gaan. “Ook mijn eigen woning wilde ik gasloos. De duurzaamheidslening van de gemeente gaf mij het laatste zetje hiervoor te kiezen. Gebruik maken van deze lening is goedkoper dan lenen bij een bank. Door de lage lening betaalt je investering zich op termijn terug.”
Gasvrije woningen zijn actueel
Kreutzer is enthousiast dat de gemeente bezig is met het gasloos maken van wijken. “Ik heb me er aardig op ingelezen en geloof echt dat het kan! Er is duurzame energie in overvloed en technisch en ook economisch is de weg vrij.” Volgens Kreutzer heeft Nijmegen ook potentie om deze beweging tot wasdom te laten komen. “Nijmegen heeft relatief veel mensen met een goede portemonnee en groene gedachten. Laat deze mensen het voortouw nemen in de particuliere sector. Als je milieu en toekomst belangrijk vindt voor jezelf, voor je (klein)kinderen of voor andere planeetbewoners, is dit een mooie manier om bij te dragen.”
Tips van Kreutzer voor huiseigenaren die willen gaan voor gasloos
- Lange termijn denken is belangrijk, de investering rendeert na lange tijd, wat betreft maandelijkse energierekening, waarde stijging van huis.
- Kijk wat de duurzaamheidslening en andere subsidies voor je kunnen betekenen
- Ga op zoek naar goede installateurs. Laat je niet afschrikken door installateurs die de ontwikkeling afraden.
- Neem tijd om alles goed uit te zoeken, ga bijvoorbeeld langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus
Comments are closed.