Dat een goede ventilatie belangrijk is voor onze gezondheid wisten we al, en is de afgelopen periode alleen maar meer benadrukt. In de zomer, als deuren en ramen openstaan, gaat ventileren vanzelf. Maar hoe zorg je in de winter voor een goede ventilatie? Je wilt een gezond binnenklimaat, hoe zorg je ervoor dat het ook aangenaam is binnen (geen tocht) en dat er geen energie verspilt wordt? Onze adviseurs vertellen u in dit artikel hoe u kunt zorgen voor een goede ventilatie in uw woning.
Waarom ventileren?
Elke dag produceren bewoners vocht in huis, maar ook huisdieren en planten dragen daaraan bij. Ook vervuilen we de binnenlucht door bijvoorbeeld het koken. Een woning waar te weinig geventileerd wordt kan last krijgen van schimmels, ook kan fijnstof zorgen voor allergische reacties in de luchtwegen. Tot slot krijgen bacillen en virussen meer kans om zich te verspreiden. Kortom: ventilatie is belangrijk. Bij het ventileren van een woning wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten, en halen we schone lucht naar binnen. Luchtvervuiling binnenshuis kun je niet helemaal voorkómen, maar ventilatie zorgt altijd voor minder vervuilde lucht in huis. Of je nu op een natuurlijke manier ventileert (ventilatieroosters en klepraampjes) of met mechanische ventilatie werkt, ventileren kost altijd wat energie, maar het is geen verspilling: het is belangrijk voor uw gezondheid.
Verschillende factoren
Vroeger – en in sommige oude huizen nog steeds – ging ventileren vanzelf. Doordat de huizen slecht geïsoleerd waren, ging luchtverversing automatisch via naden en kieren. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe meer u moet letten op een goede ventilatie. Hoe u het beste kunt ventileren is van veel zaken afhankelijk. Welke ventilatiemogelijkheden heeft u? Heeft u mechanische ventilatie of ventileert u alleen op een natuurlijke manier. En hoe gebruikt u uw woning? Met hoeveel mensen woont u? Heeft u bijvoorbeeld een condens droger in huis? Droogt u uw was binnen? Wordt er binnen gerookt of heeft u een open haard? Met hoeveel mensen woont u n huis?
Goed ventileren, doe je zo
Het belangrijkste voor een goede ventilatie van uw woning is ervoor zorgen dat er voortdurend frisse lucht u woning binnen kan, via de roosters of via uw mechanische systeem. U zorgt ervoor dat deze verversing de hele dag door gebeurt en u ventileert extra als u kookt, doucht of klust in uw woning.
Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie is gebaseerd op natuurlijke drukverschillen binnen en buiten het huis. Dit is de goedkoopste manier van ventileren; er dienen hiervoor enkel ventilatieroosters door en om het huis geplaatst worden. Ook het gebruik van een dauerluftung behoort tot natuurlijke ventilatie. Een nadeel van natuurlijke ventilatie is dat luchtstromen niet geregeld kunnen worden. Luchtcirculatie is afhankelijk van de luchtdrukverschillen en winddruk. Als er veel wind is, zal er meer lucht naar binnen worden geblazen dan nodig. Zelfregelende roosters reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat. De meeste roosters buigen de binnenkomende lucht ook naar boven af, waardoor je geen koude luchtstroom voelt. De roosters zijn niet zo duur en makkelijk te plaatsen.
Mechanische ventilatie
Ruim 35% van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van mechanische ventilatie, die standaard wordt voorzien in nieuwbouwwoningen. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een voortdurende toevoer en afvoer van schone lucht binnen een complete woning. Als u de mechanische ventilatie goed gebruikt, zorgt het voor voldoende gezonde lucht in huis. Er zijn twee voorwaarden: er moet voldoende verse lucht binnen komen, én de lucht moet goed door het huis kunnen stromen. Vaak maken woningen gebruik van mechanische ventilatie in combinatie met natuurlijke ventilatie. Zo zorg je ervoor dat de lucht zich door het huis kan verplaatsen. Tussen de deur en drempel (of vloer, als u geen drempels heeft) moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Sluit de ruimte onder deuren dus niet helemaal af met tochtwering als u mechanische ventilatie gebruikt. Gebruikt u een mechanisch systeem dan is goed onderhoud belangrijk.
Warmte terugwin (WTW) ventilatiesysteem
Andere manier van ventileren is middels een Warmte terugwin (WTW) ventilatiesysteem. De afgezogen warme lucht gaat over een wisselaar die de warmte opslaat en weer afgeeft aan de verse aangezogen lucht. Dit bespaart energie omdat de lucht al deels is opgewarmd. Verder zorgt het systeem dat er precies genoeg geventileerd wordt. Het systeem kan per ruimte worden gebruikt, en als er veel mensen in de kamer zijn, wordt er bijvoorbeeld harder geventileerd dan wanneer u alleen bent. Een nadeel van zo’n gevelventilatie-unit kan zijn dat de ventilator wat geluid maakt. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor. De meeste systemen maken maximaal 30 decibel (dB) geluid, dat is te vergelijken met zacht ritselende bladeren. Tip: check het energielabel, daarop staat het aantal dB aangegeven.
Meten is weten
Mocht u precies willen weten of u uw woning voldoende ventileert, dan kunt u een CO2-meter en/of een vochtmeter aanschaffen. Met een CO2-meter kun je meten hoe gezond de lucht in uw huis is. Koop of leen een CO2 meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. In de badkamer kan een vochtmeter handig zijn. Je ziet dan hoe gezond of ongezond de lucht is als je alleen of met meer mensen bent, en als je naar bed gaat en wakker word.
Advies op maat
Via Milieucentraal kun je advies op maat krijgen of de manier van ventileren die het best bij uw woning en uw woninggebruik past. Dit Advies op maat geeft je antwoord op de vraag welke ventilatievoorzieningen je in je huis hebt en of je deze goed gebruikt en onderhoudt. Goed ventileren is nodig voor je gezondheid.
https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/Ventileren
Wilt u meer weten over goede ventilatie in uw woning? Neem contact op met één van de adviseurs van Loket Duurzaam Wonen Plus. www.duurzaamwonenplus.nl/contact.
Mechanische ventilatie in uw woning toepassen? Kijk op https://www.duurzaamwonenplus.nl/bedrijven/ voor bedrijven die u hierin kunnen adviseren of die ventilatiesystemen voor u kunnen aanbrengen in de woning.
Comments are closed.