Deze maand in ‘Huiseigenaren vertellen’ het verhaal van Paul en Heleen Meindersma. Sinds oktober 2015 wonen zij in een nieuwe en duurzame woning aan de Franciscanessenstraat in Molenhoek. Toen het gezin hun nieuwe huis ging ontwerpen ontstond steeds meer het idee om er een echt duurzaam huis van te maken.
“Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwhuizen energieneutraal worden gebouwd, dat wilden we voor zijn. Het idee om weinig tot geen energie te verbruiken sprak ons steeds meer aan en we vonden ook dat we onze CO2 uitstoot moesten verlagen.”
Paul en Heleen hadden een grote ambitie met hun woning: het moest een Nul op de Meter woning (NOM-woning) worden en dit is gelukt! “Wij hebben geen energieverbruik, wij hebben geen gasaansluiting. We zijn all-electric. We zijn begonnen met enorm goed isoleren.” Zowel het dak als de vloer van het huis hebben een hoge isolatie waarde. Maar dit is nog niet alles. Er is nog veel meer gebeurd in het huis van Paul en Heleen.
“We hebben in het hele huis 3-dubbel glas. Het is erg luchtdicht gebouwd, zodat de warmte niet via kieren en spleten het huis verlaat. We ventileren met een zogenaamd balansventilatiesysteem. De gebruikte lucht verwarmt de verse koude lucht die van buiten komt. Zo hergebruiken we 80 tot 90 procent van de warmte in huis. De resterende warmtevraag wordt geleverd door een lucht/water warmtepomp, die energie uit de buitenlucht naar binnen brengt. Daarmee verwarmen we onze vertrekken met lage-temperatuur vloerverwarming en radiotoren en maken we sanitair warm water voor in de keuken en de badkamer. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Het elektriciteitsverbruik en ons huishoudelijk elektriciteitsverbruik wordt volledig gecompenseerd met 42 zonnepanelen op ons dak.”
Paul en Heleen zijn het meest blij met het gegeven dat zij een comfortabel huis hebben dat geen energie verbruikt. “Dat geeft een goed gevoel”, zeggen zij.
Paul en Heleen hebben nog wat goede tips voor wanneer u zelf aan de slag wilt met het verduurzamen van uw woning: “Begin met goed isoleren: eerst het dak, daarna de gevels (vooral de kozijnen) en ten slotte de vloer. Draai de thermostaat een graadje terug, zoek sluipverbruikers op (apparaten die dag en nacht aan blijven staan), vervang onzuinige apparaten en vervang gewone lampen door LED-lampen. Daarna kun je denken aan duurzame energieopwekking zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Vergeet ook het vervoer en het voedsel niet. Deze zorgen ook voor een groot deel voor je CO2 uitstoot.”
Bent u geïnspireerd geraakt door het verhaal van Paul en Heleen Meindersma? Op hun Facebookpagina ‘Wij bouwen duurzaam in Molenhoek’ houden ze u op de hoogte van alle ins en outs rondom hun woning. Wilt u ook uw huis gaan verduurzamen? Neemt u dan contact op met ons, dan kunnen wij u wellicht verder helpen!
Comments are closed.