Doorpakken na aardgasvrij
In de zomer van 2018, vertelden Marc van Eldonk en Ans van Til hoe zij hun huis helemaal gasloos hebben gemaakt. Toen ze met dat plan begonnen, was het huis (1970) al goed geïsoleerd en ze gingen aan de slag met zonnepanelen en 2 zonneboilers. Vervolgens hebben ze twee lucht-lucht warmtepompen geïnstalleerd en kozen ze voor een zuinige inductie-kookplaat. In februari 2018 werd de gasmeter in het huis verwijderd door Liander. Lees hier het volledige verslag in onze rubriek ‘Huiseigenaren vertellen’.
Daarna heeft Marc ons op de hoogte gehouden van de besparingen in energie, de terugverdientijden en de verlaging van de CO2-uitstoot van hun woning (zie ook deel 2 van zijn verhaal). Vooral voor Marc is het een hobby om steeds een stapje verder hierin te gaan. Marc en Ans hebben zichzelf uitgedaagd om nu hun elektriciteitsverbruik ook zo laag mogelijk te houden, om zo hun bijdrage aan overbelasting van het net te beperken. Ook wilden ze niet zonder stroom zitten als de elektriciteit in de straat uit zou vallen. En ze wilden het automatische afslaan (bij overbelasting van het net) van de omvormer voorkomen. Het huis heeft een totale energetische make-over gehad. Marc: “De schoorsteen van de HR ketel die werkeloos uit de muur steekt, herinnert ons nu alleen nog aan een ver verleden.”
Een accu en de overtollig opgewekte stroom zelf verbruiken
Om ervoor te zorgen dat ze nog onafhankelijker van het net werden, hebben Marc en Ans accu’s, een smart lader en een accu-omvormer naar 220 volt aangeschaft. “Op dagen dat onze zonnepanelen genoeg produceren, laden we de batterijen. Zo kunnen we ’s avonds overschakelen naar die accu’s en alsnog onze eigen opgewekte stroom gebruiken. Vervolgens schakelen de verbruikers weer terug naar het vaste net als de accu’s leeg zijn. De lader wacht dan weer op de eerstvolgende dag dat er genoeg zon schijnt om de accu’s weer te laden.”
Elektrische auto helpt een handje
“Sinds een maand of 3 hebben wij een elektrische Smart auto, en een eigen lader, voor in de tuin staan,” vertelt Marc, “de Smart laadt met 16 ampère, en die hangen we aan onze lader op het
“zonnigste” deel van de dag. Het laden komt dus grotendeels uit onze eigen zonnestroom, en de
netspanning blijft laag, omdat niet al het vermogen van de zonnepanelen terug naar het net gaat.
En win-win situatie dus.”
De tips van Marc
1) let bij het aanschaffen van de accu-omvormer naar de frequentie van het apparaat. Met een hoog frequente omvormer kun je bijvoorbeeld geen Warmtepomp of Koelkast voorzien van stroom. Schakel bij twijfel een deskundige in.
2) Wil je een accu aanschaffen, doe dan goed onderzoek. Inmiddels zijn er goedkopere en kwalitatief ook hoogwaardige versies op de markt dan de eerste accu’s van grote merken.
Mocht u na het lezen van dit artikel met Marc in contact willen komen? Neem contact met ons op, zijn gegevens zijn bij het loket bekend.
Comments are closed.