Deze maand spreken wij met de familie Dantuma uit Ooij, bestaande uit Hille Jouke Dantuma en Anne-Marie v.d. Laan. Anders dan de huiseigenaren uit eerdere rubrieken, zijn deze mensen nog druk bezig met de bouw van hun duurzame woning.
De plannen bestaan al langer: Al in 2004 wilde de toenmalige familie Dantuma hun woning verbouwen en aanpassen naar een levensloopbestendige woning. Een levensloopbestendige woning houdt in dat een woning veilig, comfortabel en toegankelijk is, vooral voor mensen op leeftijd en óók voor mensen die iets minder goed ter been zijn. Er waren om de gehele woning gelijkvloers te maken, de deuropeningen te verbreden zodat er een rolstoel doorheen past en alle drempels uit het huis te verwijderen. Hierbij was duurzaamheid nog niet aan de orde. De uitvoering liet helaas nog even op zich wachten.
In november 2004 slaat het noodlot toe: Hille wordt weduwnaar. Hij heeft op dit moment andere dingen aan zijn hoofd en het plan voor de verbouwing van zijn woning wordt op de lange baan geschoven. In 2007 besluit Hille zijn woning te koop te zetten. De crisis en de slechte woningmarkt gooien roet in zijn eten en pas in 2016 wordt het huis verkocht. In de tussentijd ontmoet hij Anne-Marie v.d. Laan, die ook weduwe werd in 2004. Inmiddels zijn ze alweer 4 jaar getrouwd en samen besluiten ze eindelijk aan de slag te gaan met de eerder gemaakte plannen.
“We zochten naar een mooi stuk grond én een bouwer die daar ons droomhuis kan bouwen. Al snel merken we dat dit moeilijker is dan gedacht. Zoals we net al aangaven, willen wij graag bredere deuren zodat er een rolstoel doorheen kan. Veel bouwers willen helaas niet afwijken van de standaard maat.” vertelt Hille. Uiteindelijk kopen zij op 17 december 2016 een nieuw stuk grond én vinden zij een bedrijf dat hen wil helpen met de realisatie van hun droomwoning.
Pas op dit moment overweegt de familie Dantuma om ook duurzame aspecten terug te laten komen in hun levensloopbestendige woning. “Aardschokken in Groningen en de plannen om de gaskraan in 2030 dicht te draaien, waren voor ons voldoende reden om te kiezen voor een energiezuinig huis. Daarnaast bezochten wij een bedrijf in Groesbeek dat zonnepanelen onder de aandacht bracht, zij hebben ons goed geïnformeerd over de vele mogelijkheden en voordelen. Niet veel later bezochten wij Loket Duurzaam Wonen Plus in Berg en Dal. Wij werden hier geïnformeerd over de vele mogelijkheden en subsidies: dit gaf voor ons de doorslag!.”
Door middel van een warmtepomp willen zij voldoende energie opwekken voor de vloerverwarming en het warm tapwater. Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor ruimteverwarming en warm water. De pomp haalt energie uit de lucht, de bodem en/of het grondwater en met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur.
Het gesprek met het bedrijf in Groesbeek is niet voor niets geweest. De familie Dantuma kiest er namelijk ook voor om maar liefst 30 zonnepanelen te installeren. De aanschaf van zonnepanelen moet je zien als investering. In het begin kost het best een smak geld, maar je zult zien dat je naar verloop van tijd geld gaat verdienen met je zonnepanelen. De aanschaf van 10 panelen, inclusief omvormer en installatie kost ongeveer €5.000. Veel geld, maar de BTW kan je al terugvragen bij de Belastingdienst en daarmee worden de zonnepanelen zo’n €1000 goedkoper.
“Wij vinden het zo fijn om te weten dat wij onze energiekosten door middel van deze maatregelen omlaag kunnen brengen. Door onze warmtepomp en zonnepanelen verwachten we energieneutraal te kunnen leven. Wellicht levert het ons zelfs nog wel een klein overschotje op. ” grapt Hille.
Hille en Anne-Marie kunnen hun enthousiasme over de nieuwe woning nauwelijks onderdrukken: “Door al deze energiezuinige maatregelen in onze woning, wordt onze woning steeds meer waard. Dit is ook niet geheel onbelangrijk.” Naast de verduurzaming van de woning zijn er plannen binnenkort ook een hybride auto te rijden. “We hebben het gevoel alsof we weer helemaal up-to-date zijn.” Nou meneer en mevrouw Dantuma, dat is ook zo.
De woning van de familie Dantuma is nog niet helemaal af, maar toch hebben zij al een aantal goede tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaam wonen: “Het verduurzamen van een woning is niet altijd even eenvoudig. De informatie hierover komt je helaas niet aanwaaien, daarom raden wij iedereen aan om goed op zoek te gaan naar informatie. Dit zorgt er echt voor dat je betere keuzes kunt maken. Hierbij heeft Loket Duurzaam Wonen + ons goed geholpen.”
Wilt u ook uw huis gaan verduurzamen? Neemt u dan contact op met ons, dan kunnen wij u wellicht verder helpen! Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor meer informatie of kom langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus in uw gemeente.
Comments are closed.