Jaren lang was Henk van Elk lid van duurzaam centrum De Kleine Aarde in Boxtel. Dit is de plek waar hij zijn kennis opdeed over duurzaamheid en energiebesparing.
Het wordt hem snel duidelijk: wanneer we de opwarming van de aarde tegen willen gaan, moeten we nú ingrijpen. Om deze reden is hij al heel wat jaren bezig met het energiezuiniger maken van zijn woning. Hij investeerde veel, maar nu woont hij in een huis waarin hij zowel energie bespaart als zelf energie genereert!
“Toen ik de kans kreeg om een huis te bouwen met alle kennis die ik had opgedaan over duurzaamheid en energiebesparing, was er maar één antwoord mogelijk: ja, we doen het! Met beide armen greep ik de mogelijkheid aan en heb ik er alles aan gedaan om onze woning zo duurzaam mogelijk te maken’’ vertelt Henk.
Bij het bouwen van een duurzaam huis komen natuurlijk wel een aantal dingen kijken. Zo heeft Henk veel geluk met de stand van het huis ten opzichte van de zon. Ze hebben kleine ramen op het noorden en grote ramen op het zuiden. Dankzij deze grote ramen is het voor hen gemakkelijk om optimaal te genieten van dag- en zonlicht. Bovendien zorgen ramen die gericht zijn op het zuiden er in een goed geïsoleerd huis voor dat er flink bespaard kan worden op de verwarmingskosten in de winter.
Het dak, de vloer, de muren en de kruipruimte zijn allemaal geïsoleerd om zo het energieverbruik te verlagen. Tevens heeft Henk de ramen vervangen door beter isolerende versies van HR+ glas. ‘’Dit was destijds nog zeer ongebruikelijk, het heeft heel wat gekost om onze aannemer van het voordeel van HR+ te overtuigen’’, zo zegt Henk. Dit alles heeft hun wooncomfort sterk verhoogd: de combinatie van een warme vloer en gelijkmatige warmte in de huiskamer vinden ze erg prettig.
“Wij hebben ook nog een leuke houtkachel en deze verwarmt meer dan alleen onze kamer. In de winter verwarmen wij hier namelijk ook ons eten mee! Dit is niet alleen super energiebesparend, maar ook nog eens harstikke gezellig en lekker. Ook hebben we zelf een klein oventje gemaakt waarin we biologisch brood en Römertopfgerechten bakken.’’
“Ten aanzien van het zelf genereren van energie hebben wij bij de bouw van ons huis in 1992 meteen gekozen voor een zonnecollector in combinatie met een hottopboiler plus HR-ketel als na-verwarmer.’’ Hiermee wordt zonlicht automatisch omgezet in warmte. Daarna verwarmen de collectoren het water in het boilervat. Wat er tekort is aan zon, wordt verwarmd door de CV ketel. Dit is erg energiezuinig, omdat de CV ketel dit op een heel laag vermogen kan doen. “Niet veel later volgden ook vier zonnepanelen van Shell en in 2009 kochten wij via Urgenda nog eens zes grote zonnepanelen.’’
In het duurzame huis van Henk worden de studeerkamer en keuken verwarmd via een infraroodpaneel, wat volgens Henk eigenlijk niets anders is dan gratis zonnestroom. “Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Infraroodstraling voelt een beetje als de zon: als je dicht bij een infraroodpaneel zit, heb je het snel lekker warm, maar loop je weg, dan is de warmte ook weg.’’
Al met al hebben zijn maatregelen het comfort in huis verbeterd en het energieverbruik en de kosten die daarbij horen laten dalen. “Ik word elke keer opnieuw blij wanneer ik de elektriciteitsmeter terug zie lopen wanneer de zon schijnt! Het is leuk om te zien én je weet dat je op de goede weg bent.”
Henk heeft nog wat tips voor wanneer u zelf aan de slag wilt met het verduurzamen van uw woning: “Begin vandaag! Niet alleen omdat een duurzame toekomst vandaag al actie vereist, maar ook omdat de rente op dit moment historisch laag is. Begin met een goed geïsoleerd huis en ga daarna pas aan de slag met zonnepanelen of warmtepompen.”
Wilt u graag bezig zijn met duurzaamheid maar heeft u het gevoel dat u al deze maatregelen nog niet kan toepassen op uw eigen woning? Sluit u dan aan bij ‘Opgewekt Maas en Waal’. Zij wekken energie op via de daken van scholen en zo investeert u samen in lokale duurzame elektriciteitsopwekking. Meer informatie hierover vindt u op http://www.opgewektmaasenwaal.nl/.
Wilt u ook uw huis gaan verduurzamen? Neemt u dan contact op met ons, dan kunnen wij u wellicht verder helpen!
Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor meer informatie of kom langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus in uw gemeente.
Comments are closed.