Een zo duurzaam mogelijk woning was het uitgangspunt voor Cor Verhart en José Rouwenhorst toen ze in 2015 plannen maakten voor het bouwen van hun huis in Elst. De koopwoning die ze zouden verlaten was al in ongeveer 10 jaar tijd van energielabel D naar B gegaan. Hun volgende woning zou een nul-op-de-meter woning worden, dat was het streven. In 2016 kocht het stel een stuk grond vlak aan de nieuwe spoortunnel, en werd een bouwteam geformeerd om hun woonwensen te realiseren. José en Cor wonen nu in één van de meest duurzame huizen van Elst en omgeving.
Samenwerken aan duurzaamheid
“Een van de mooiste dingen aan het hele project is voor mij de samenwerking met de bouwpartijen geweest. Toen José en ik onze woonwensen helder hadden, hebben we een architect, een bouwbedrijf en verschillende installateurs in de arm genomen. Allen gevestigd in de regio. Van het begin af aan is er met ons meegedacht. We hadden het gevoel een mooi bouwteam te hebben geformeerd, met stuk voor stuk enthousiaste mensen,” vertelt Cor. “We stonden erop dat de partijen in het team bij rijzende problemen onderling naar oplossingen zouden zoeken, zonder met de vinger te gaan wijzen. Zo is het ook gegaan,” vult José aan. Cor beaamt dat: “De woning die we voor ogen hadden, werd het huis van José en mij, maar het was een project van ons allemaal. Dat maakte het erg bijzonder.”
Lokaal loont
Cor en José zijn beiden lokaal actief. Cor is naast zijn werk als adviseur in de chemie (o.a. ontwikkeling van duurzame bioplastics) ook Burgerraadslid in de gemeente Overbetuwe voor de VVD. Jarenlang zat hij in de duurzaamheidcommissie. José is naast haar werk als manager customer experience bij Achmea Bank Raadslid voor de VVD. “In je directe omgeving is vaak zoveel te doen op het gebied van leefbaarheid,” zegt José, “daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Het is mooi om het resultaat van je inspanningen gerealiseerd te zien in je eigen woonomgeving. Stimuleren van de lokale economie vind ik belangrijk, daarom hebben we bij ons eigen nul-op-de-meter project uitsluitend lokale bedrijven betrokken.”
Van wens naar realiteit
Architect Frank Maassen heeft onze woonwensen vertaald in het ontwerp van het huis waar we nu wonen. Jansen en Van Ralen B.V. werd als aannemer betrokken. Johan de Vries van De Vries installatietechniek en Rick Stap van Stap Elektro hebben zich bezig gehouden met alle installaties in en rondom de woning: o.a. zonnepanelen en warmtepompen. De woning is maximaal geïsoleerd, zowel de muren en het dak, als de vloeren en de ramen. Dit maakte het huis geschikt voor lage temperatuurverwarming. Het huis heeft in totaal 49 zonnepanelen die, op een zonnige dag, samen bijna 100 kWh per dag opwekken. 12 van de 49 panelen zijn duo-panelen, die ook warmte kunnen opwekken. Het huis kent 9 lichtstraten waarin zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijk licht. ’s Winters kan zo ook de warmte binnenkomen. Overal in de woning is Ledverlichting aangebracht die volledig dimbaar is. José en Cor hebben gekozen voor een water-water warmtepomp waarbij je warmte uit het grondwater haalt. Dit systeem bleek voor de situatie van Cor en José mogelijk en ook efficiënter: het gaat langer mee en is energiezuiniger. Cor zou op termijn (als het betaalbaarder is) graag een aantal thuisaccu’s aanschaffen, zodat ze de zelf opgewekte stroom in huis kunnen opslaan. Maar onze gashaard wil ik niet kwijt hoor, zegt Jose. Het kleine beetje gas dat we daarvoor gebruiken, biedt enorm veel comfort en dat is me veel waard!
Woonwensen uitgekomen
Cor: “We zijn heel erg blij met ons huis zoals het is geworden. We genieten er dagelijks van, of het nu winter is of zomer. Door het natuurlijke licht en de solide, duurzame materialen die zijn gebruikt, voelt het allemaal heel natuurlijk aan. Onze woning heeft, ook door het omringende groen een prettig woonklimaat. Het is mooi in balans en erg comfortabel. We zitten allebei graag in de woonkamer of in het kantoor op de benedenverdieping, dat uitkijkt op de (ecologische: red.) zwemvijver.”
Het financiële aspect
Een huis geheel duurzaam laten bouwen vraagt om een flinke investering. Cor en José hebben hierbij gebruik gemaakt van bestaande subsidies. Dit scheelde in hun geval wel wat, maar dekte bij lange na niet alles. Cor zegt hierover: “Veel van wat je investeert, betaalt zich uiteindelijk terug, doordat je energierekening extreem laag is natuurlijk, maar ook omdat het meer oplevert dan je geld op de bank laten staan. Stel je voor dat je een flinke som geld hebt, dan moet je daar ook nog eens belasting over betalen. Investeren in duurzaamheid wordt dan nog aantrekkelijker. Daarnaast moet je je bedenken dat alles wat je tijdens de bouw investeert, goedkoper is dan wanneer je dat later alsnog zou willen doen. Onderschat tenslotte niet wat jouw investeringen je opleveren aan comfort, voor José en mij ook een hele grote meerwaarde.”
Tips van Cor en José voor het duurzaam bouwen van je woning
- Neem je woonwensen als uitgangspunt
- Bereid je voor op een lange termijnproject waarin veel keuzes gemaakt moeten worden
- Laat je goed voorlichten en vraag om advies
- Ga bij andere mensen thuis kijken en vraag naar ervaringen, dit enthousiasmeert, kan vooroordelen wegnemen en keuzes vergemakkelijken
- Stel een lokaal bouwteam samen van bij voorkeur mensen die elkaar kennen
Comments are closed.