Harrien en Joke wonen al 45 jaar samen in hun huis in Zetten, gemeente Overbetuwe. Hun kinderen zijn er opgegroeid en nu dollen er regelmatig kleinkinderen over de vloer. Een vloer die vorig jaar geïsoleerd werd. Dit is voorlopig de laatste stap die het stel gezet heeft, in het verduurzamen van hun twee-onder-één-kap woning. Zuinig omgaan met energie is hen met de paplepel ingegoten. “Waarom zou je meer verbruiken dan nodig?” vraagt Harrien zich hardop af, “weinig energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook voor je eigen portemonnee. Zo stoken we altijd heel bewust en douchen we kort, maar ook hebben we ons huis over de jaren verregaand verduurzaamd. We plukken nu de vruchten van de investeringen die we beetje bij beetje hebben gedaan.”
Stapje voor stapje naar een duurzame woning
“Toen we dit huis in 1976 kochten, was het een nieuw huis. We waren er heel erg blij mee,” blikt Joke terug, “dat het ons lukte om zo snel een huis te kopen, was fijn. We zagen het als een voorrecht. Het hoorde in die tijd bij ‘op je eigen benen staan’. Op dat moment waren we nog niet bezig met dat je woning energiezuiniger kon maken. Dat kwam later pas. Eind jaren tachtig zijn we onze eerste duurzame maatregelen gaan doorvoeren.” Harrien en Joke begonnen met het isoleren van het dak en de muren. Later werd het enkel glas beetje bij beetje vervangen voor dubbelglas. Inmiddels zijn alle ramen voorzien van HR++ isolatie glas. “Tientallen jarenlang spaarden we telkens een beetje geld om weer een duurzaam stapje te zetten, dan gingen we weer sparen voor de volgende stap, etc.” zegt Harrien.
Het belangrijkste als eerste
“Wij zijn dus al 30 jaar bezig met het verduurzamen van ons huis,” rekent Joke snel uit. De woning is inmiddels voorzien van spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Ook liggen er 12 zonnepanelen op het dak. Toen vorig jaar de vloerisolatie een feit was, konden de volgende spaarcenten naar een nieuw keuken. “Ik weet niet of ik ‘eindelijk’ mag zeggen, maar na 45 jaar werd het wel een keer tijd,” zegt Joke lachend: “Wij vonden verduurzaming belangrijk, maar het is natuurlijk maar net wat voor afwegingen je maakt.”
Behaaglijk in en rondom huis
“In de tuin is verduurzamen trouwens vanzelf gegaan,” vertelt Joke, “wat wij hebben heet tegenwoordig een ‘natuurtuin’. We hebben fijne plekjes gecreëerd, maar laten verder aan de natuur over wat er wil komen en wat niet. Niet alleen vertoeven we zelf graag in de tuin, maar ook de bloemen en de bijen komen er graag.” In huis is Joke het meest blij met de vloerisolatie. “Het voelt zoveel behaaglijker in huis, vooral tijdens die hele koude dagen deze winter merkten we verschil. Ik had voor het eerst van mijn leven geen last van koude voeten!” Harrien geniet vooral op de zonnige dagen: “als ik op de teller kan zien dat de zonnepanelen stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet,” voegt Harrien breedlachend toe, “ja, dan krijg ik een behaaglijk gevoel.”
Zonder aardgas?
We hebben onze twijfels over het stoppen met aardgas. We weten gewoonweg niet of de beste keuze is en wachten daarom graag nog even af. Vanuit de media begrijpen we dat een warmtepomp ons mogelijk rond de 15.000 kan kosten. Dat is een grote kostenpost. We doen zoveel mogelijk om ons steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Ook volgen we de aardgasdiscussie op de voet. We hoeven in ieder geval geen spijt te hebben van de duurzame investeringen die we hebben gedaan aan de woning. Dat geeft een goed gevoel.
Comments are closed.