Deze maand in ‘Huiseigenaren vertellen’ WASC, een buurtbeweging in Nijmegen. Deze buurt ligt in Nijmegen-Oost en omvat een hoofdstraat en drie zijstraten met daarin 95 huizen. WASC staat voor Witsenburgselaan, Antillenweg, Surinameweg en Curacaoweg. De bewoners willen hun buurt duurzamer, groener, veiliger en socialer maken. In 2016 wonnen ze zelfs de derde prijs bij het Nationale Klimaatstraatfeest wedstrijd en dat is niet voor niets!
Joris Olde Rikkert is één van de initiatiefnemers en in de buurt opgegroeid. Hij is sinds 2015 samen met buurtgenoten bezig om de aandacht voor duurzaamheid te vergroten en deze waar mogelijk ook in praktijk te brengen. Het streven hierbij is het bevorderen van de cohesie en sociale ontmoeting in de gehele buurt. Met de vrijwillige inzet van enthousiaste buurtgenoten zijn reeds mooie initiatieven tot stand gekomen, zoals het gelijktijdig verduurzamen van 7 woningen. Hierover meer in dit interview.
Wat heeft u er toe bewogen om samen de woningen te verduurzamen?
“Met een 15 buurtgenoten hebben we uit milieu-overwegingen de hoofden bijeen gestoken. We voelden een uitdaging om te laten zien dat een woning verduurzamen meer kon opleveren dan alleen milieuwinst. Uiteindelijk zijn de kosten voor het reguliere energiegebruik omlaag gegaan en is er ook veel meer verbinding tussen de buurtgenoten tot stand gekomen. In totaal zijn 7 woningen aangepakt en verduurzaamd.”
Welke maatregelen zijn toegepast?
“We kregen problemen met de verwarmingsketel. Dat was een moment om te kijken naar de beste energiebesparende ketel. We willen de hemelwaterafvoer loskoppelen van het riool en
naar onze tuin afvoeren. Op initiatief van de gemeente Nijmegen heeft Loket Duurzaam Wonen warmtechecks uitgevoerd. Dat zijn thermografische foto’s van het huis, waarbij je warmtelekken op kunt sporen. Na aanleiding hiervan hebben 7 buurtgenoten hun huis laten isoleren. Samen hebben we met bedrijven onderhandeld over de prijs en een keuze gemaakt. Inmiddels geven we ook zelf voorlichting over het omgaan met hemelwater en gebruik in de tuin. Dit om te bereiken dat meer buurtbewoners het afkoppelen van de hemelwaterafvoer gaan overwegen. Dit doen we doormiddel van huisbezoeken en informatie op onze website (www.wasc.nl).”
Kunt u aangeven waarmee u het meest blij mee bent?
“Door de activiteiten op het terrein van duurzaamheid neemt het ‘buurtgevoel’ toe. We stimuleren buurtbewoners om na te gaan op welke wijze zij, met de aanpak van hun woning, hun tuin en het straatgedeelte voor hun huis, een bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid. Op dit moment zijn we aan het kijken of we gezamenlijk zonnepanelen kunnen aanschaffen. Daarnaast loopt het initiatief ‘jonge wijkhelden’, waarbij kinderen de wijk schoonhouden. Tenslotte houden een aantal vrijwilligers zich bezig met het verfraaien van de boomspiegels en het aanwezige groen in de straten.”
Wat raadt u andere mensen aan die hun huis willen verduurzamen?
Doe het samen! Zorg voor een goede informatievoorziening en wissel ervaringen hierover uit. Kom elkaar ontmoeten bij buurtfeesten en buurtborrels. Probeer deskundigen aan te trekken, die naar de plannen kijken, en probeer in kaart te krijgen van welke overheidsregelingen je gebruik kunt maken. Deel je enthousiasme en geef anderen informatie over je eigen ervaringen.
Meer informatie
Op www.wasc.nl kun je meer informatie vinden over deze buurt en haar activiteiten. Wilt u ook uw woning verduurzamen of bent u benieuwd of er dergelijke initiatieven in uw gemeente zijn?
Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor meer informatie of kom langs bij Loket Duurzaam Wonen Plus in uw gemeente.
Comments are closed.