Per week checken zo’n 100.000 Nederlanders hun maandelijkse kosten voor stroom en gas. Omdat vaste contracten aflopen, worden elke maand opnieuw huiseigenaren geconfronteerd met hun nieuwe voorschot op de energierekening. Het overgaan van een vast op een variabel contract (gebaseerd op de huidige energieprijzen) is vaak enorm schrikken. Veel huiseigenaren, en ook steeds meer huurders, komen bij het energieloket om te vragen hoe ze energie kunnen besparen. Het belang van het (nog beter) isoleren van de woning wordt gevoeld. Helaas kunnen leveranciers, bouwers, klusbedrijven en installateurs, niet meer tegemoetkomen aan de grote vraag die is ontstaan. Veel mensen moeten daarom maanden tot zelfs een jaar wachten tot er iets gebeurt. Hoe gaat u hiermee om?
Toch in de wachtrij gaan staan
Helaas horen we bij het energieloket ook vaak dat bedrijven niets meer laten horen op vragen of offerteaanvragen van klanten. Bedrijven komen om in het werk en het beantwoorden van vragen heeft domweg geen prioriteit meer. Bereidt u voor op deze mogelijkheid en schrijf meerdere bedrijven aan. Geef niet op totdat u een aantal offertes kunt vergelijken. Vraag ook of bedrijven duidelijk kunnen aangeven wanneer ze verwachten de werkzaamheden te starten en af te ronden. Vergelijk vervolgens niet alleen de prijzen en de kwaliteit van het product, maar ook de wachttijd. Want hoe langer u in de wachtrij staat, hoe langer u meer energie blijft verbruiken en dus duurder uit bent.
Bekijk waarop u kunt besparen
Maak inzichtelijk voor uzelf wat nu het bedrag van uw energierekening is, en waar u energie aan verbruikt. Ga na waar u nog energie kunt besparen, alle beetjes helpen. Zo is bijvoorbeeld ook de oven een grote stroomverbruiker, en hoe zit het met uw koelkast en de vriezer? Andere tips zijn er legio. Lees bijvoorbeeld ons eerdere artikel: eenvoudige energie besparen zonder hoge investeringen. Wees eerlijk naar uzelf, kijk waar u extra stappen kunt zetten. Als merkt dat dit veel van u of u gezin vraagt, houdt u dan voor dat u dit voorlopig doet, eventueel tot het moment waarop de duurzame maatregelen zijn uitgevoerd.
Zelf doen
Ook bestaat er de mogelijkheid om de energiebesparende maatregelen zelf uit te voeren. Door zoveel mogelijk zelf te doen, kunt u niet alleen sneller aan de slag, maar verlaagt u ook de kosten van uw investering. Een klein verschil in investering kan een groot verschil in terugverdientijd betekenen. Ga in gesprek met mensen die er verstand van hebben (bijvoorbeeld adviseurs van Loket Duurzaam Wonen Plus), bezoek beurzen of markten en kijk op YouTube. Zo heeft Praxis bijvoorbeeld een groot aantal instructievideo’s over het zelf isoleren van daken en muren. Ook heeft het Regionaal Energieloket van de gemeente Nijmegen een informatieavond ‘doe-het-zelf’ georganiseerd. Deze is hier terug te kijken.
Financiële ondersteuning
Kunt u uw energierekening toch niet of moeilijk betalen of u hebt geen geld voor de duurzame investeringen dan zijn er regelingen om u te ondersteunen. De organisatie Geldfit is een bemiddelaar die samen met klanten zoekt naar financiële oplossingen. In veel gevallen zijn hulpvragers geholpen met tips of betalingsregelingen. Indien u hulp nodig heeft bij het financieren van energiebesparende maatregelen kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie of een lening. Kijk hiervoor op de energiesubsidiewijzer. U kunt ook in gesprek gaan met uw bank over bijvoorbeeld het verhogen van uw hypotheek. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen zijn hiervoor vaak aantrekkelijke regelingen opgesteld.
Welkom
Bent u op zoek naar iemand die meekan kijken en denken in uw situatie. Kom dan langs in één van de loketten van Duurzaam Wonen Plus. Onze adviseurs helpen u graag verder.
Comments are closed.