“Hoe betrek je bewoners slim bij de verduurzaming van de eigen leefomgeving?”. Met onze feloranje elektrische antieke Volkswagenbus trekken we er op uit om met inwoners in gesprek te gaan over de energietransitie en het verduurzamen van hun eigen woning en leefomgeving. We staan op straat met een huiskamer in de buurt, zodat je in contact komt met mensen die je anders niet of moeilijk bereikt.
We staan met elkaar voor een grote opgave om onze leefomgeving, op allerlei verschillende manieren, te verduurzamen. Of het nu gaat om het isoleren van de woning, het vergroenen van de pleinen, het opzetten van deelauto-initiatieven of het ontwikkelen van zon- en windprojecten. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, terwijl de afstand tussen gemeente en inwoners vaak groot is.
Initiatieven van bewoners en ondernemers binnen de gemeente zijn ontzettend belangrijk, maar een bredere blik is gewenst. De grootste uitdaging is om juist de 80% van de mensen die anders niet mee kan doen, ook te betrekken. Dat doen we met KombiSOL op twee manieren. Ten eerste ondersteunen we initiatieven van koplopers zodat ze een grotere en meer diverse groep bereiken. Ten tweede tuigen we samen met gemeenten acties op om direct in gesprek te gaan met mensen die niet tot de koplopers behoren. Zo kan hun stem worden meegenomen wanneer beleid gemaakt wordt. En tevens hun handelingsperspectief te bieden om wel mee te doen!
Om mensen te bereiken die nog niets met de energietransitie doen, is het belangrijk om te begrijpen waarom dat zo is. Wij zien dat deze mensen op 3 belemmeringen stuiten: gebrek aan geld, ruimte en kennis. Gebrek aan geld spreekt voor zich: zonder geld is het lastig je huis te verduurzamen. Niet iedereen kan zich spouwmuur- of dakisolatie veroorloven. Geen ruimte betekent bijvoorbeeld dat andere problemen alle aandacht opeisen om het hoofd boven water te houden. Het kan ook betekenen dat mensen geen zeggenschap ervaren in wat er verandert in huis en de buurt. Of je hebt zelfs letterlijk geen ruimte voor een warmtepomp of zonnepanelen. Als laatste kan er te weinig kennis zijn over de opgave die voor ons ligt. Hoe kun je dan weten hoe je je moet verdiepen in verduurzaming? Hierbij past ook ‘de weg naar het gemeentehuis niet kennen’ of letterlijk ‘de taal niet spreken’.
Niet iedereen volgt dus automatisch en gaat vanzelf meedoen zodra een startpunt geboden is. Maar het is wel cruciaal dat iedereen meedoet om Nederland uiteindelijk te verduurzamen.
Wij gaan naar de mensen toe. Onze ervaring is dat onze huiskamer mensen in de buurt aantrekt. Het werkt als een landingsplek in de straat, voor de supermarkt of op het plein om de hoek. Daar komen mensen sowieso al. We kijken daarbij natuurlijk heel bewust naar waar we gaan staan. We letten ook op wie er namens ons bij de bus staat. De achtergrond van onze mensen beïnvloedt namelijk wie er op ons afkomen. Daarnaast doen we altijd onderzoek naar wat er speelt in de buurt. Uiteindelijk bestaat ‘de grote massa’ uit een hoop kleinere groepen van mensen die op hun eigen plek en manier aangesproken willen worden.
Bij onze bus zetten we in de buitenlucht een huiskamer neer en dan zijn de mensen op hun gemak. We maken daar babbeltjes met nieuwsgierige mensen. We hebben natuurlijk wel doelstellingen, de gesprekken zijn niet willekeurig. Soms willen we meningen ophalen over een wijkwarmteplan, andere keren juist bekendheid geven aan een energiebesparende maatregel. De gesprekken die we hebben zijn laagdrempelig en vrijblijvend. Dat geeft een gevoel van keuze, veiligheid en gehoord worden.
Het grote voordeel van deze participatie op straat is de ‘toevallige ontmoeting’ met bewoners die je normaliter niet snel treft. Dat verbreedt ons eigen inzicht, wat we weer met de gemeente delen. En dat helpt hen ontzettend bij het opstellen van passend beleid om duurzaamheid dichter bij de grote groep mensen te brengen.
Contactgegevens:
Kirsten Kramer, KombiSOL
Email: kirsten@kombisol.com
Comments are closed.