Bij isolatie denken we vaak aan de koude periodes en het voorkomen dat onze woning te veel aan warmte verliest. Echter isolatie werkt twee kanten op. In principe zorgt het ervoor dat er geen warmte of koude lucht kan ontsnappen. Door het toepassen van isolatie wordt in de zomerperiode de warmte buitengehouden. Het werkt comfort verhogend op warme zomerdagen. Er zijn veel verschillende soorten isolatie. Denk bijvoorbeeld aan: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, isolatie van de kruipruimte, gevelisolatie, glasisolatie.
Ook een groendak heeft een warmteregulerende werking. Bij toepassing van een groendak wordt direct zonlicht door de vegetatie gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Daarnaast verdampt het in de vegetatie aanwezige vocht, wat extra verkoeling biedt.
Andere tips om je woning te koelen
1. Laat het ’s morgens lekker doorwaaien
Zet ’s ochtends, als het nog koel is buiten, alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in uw huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door uw woning. Voor de rest van de dag is het belangrijk dat de deuren en ramen juist zoveel mogelijk dicht blijven. Als u luiken heeft, sluit deze dan voordat de zon op uw raam komt. In alle andere gevallen doe dan de gordijnen en luxaflex of lamellen dicht. Hierdoor houdt u de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.
2. Ga bewust om met apparatuur die warmte afgeeft
Vermijd apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk. Binnen kunnen bijvoorbeeld de oven of het gebruik van de stofzuiger voor best wat (extra) warmte zorgen. Ook het kookfornuis (vooral wanneer u op gas kookt) zorgt voor extra hitte. Als u over kan stappen op een andere manieren van bereiding van de maaltijd of dit buiten kunt doen, scheelt dat warmte in uw huis.
3. Minder zon op de buitenmuren
Wanneer u de buitenmuren niet of minder op laat warmen, scheelt dit uiteindelijk warmte in uw huis. Een zonnescherm is daar een voorbeeld van. In Nederland kan het gebruik van zonneschermen tot zo’n 33% energiebesparing opleveren. U kunt ook denken aan natuurlijke zonwering, door bijvoorbeeld planten tegen uw muur aan te laten groeien, maar ook het planten van leilindes voor de woning is een goede optie voor natuurlijke zonwering.
4. Ventilator of
Een ventilator koelt niet, maar verplaatst slechts lucht, daardoor koelt u sneller af. Gebruik een ventilator alleen als u zelf in de ruimte bent. Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. U kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco.
- Huis koelen met vloerverwarming
Heeft u een moderne vloerverwarming liggen? Waarschijnlijk kan deze ook koelen. Een grondgebonden warmtepomp kan namelijk de temperatuur tot enkele graden onder de omgevingstemperatuur brengen. Voor vloerkoeling is het wel belangrijk dat de leidingen in een dicht patroon liggen. Het huis koelen met vloerverwarming is minder geschikt bij een parketvloer: door condensvorming kunnen de planken kromtrekken.
Comments are closed.