Interview Stefan Nooijens van Spijtvrij na-isoleren
door Maartje Hazebroek
Éen van de redenen waarom mensen niet tot isoleren overgaan, is dat er te weinig kennis is. Je weet niet waar je als huiseigenaar moet beginnen, en of je wel de goede keuzes maakt. Verkeerde toepassingen kunnen soms meer kwaad doen dan goed. Hoe kun je voorkomen dat je spijt krijgt van de isolatie in je woning? “Door een goede voorinspectie,” zegt Stefan Nooijens van Spijtvrij na-isoleren. Een goede voorinspectie houdt volgens hem meer in dan alleen kijken naar welke isolatie het beste past. Het gaat bijvoorbeeld ook over bouwstijl, vocht en tocht in de woning.
Isoleren is noodzaak
De laatste jaren is er gelukkig heel veel aandacht voor isolatie. Woningcorporaties en ook steeds meer huiseigenaren gaan over tot het isoleren van hun woning(en). Op deze manier bespaar je energie. Met de huidige energieprijzen is de noodzaak hoger geworden. Energiebesparing drukt de kosten van je energierekening, en er vindt minder CO₂-uitstoot plaats. Sinds eind februari wordt ons energieverbruik (en vooral ons gasverbruik) ook gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne: indirect zouden we met ons gasverbruik deze oorlog bekostigen. Dat is een naar idee. Maar zo min mogelijk gas gebruiken door isolatie dient meer doelen. Naast de eerder genoemden, stijgt je woning ook in waarde en verhoog je het comfort binnenshuis. Een groeiende groep mensen isoleren hun woning omdat ze duurzaam willen leven.
U wilt na-isoleren: hoe dat vaak gaat
Veelal begeven mensen die hun woning willen isoleren zich in eerste instantie op het internet voor een algemene oriëntatie. Sommigen bezoeken een Energieloket of spreken met hun buren over wat zij hebben gedaan. Daarna gaan de meeste mensen op zoek naar bedrijven die hun woning voor hen kunnen isoleren. Verschillende bedrijven worden vervolgens uitgenodigd om de woning te komen bezichtigen, een advies te geven en een prijsopgave te maken. Tenslotte worden offertes vergeleken en in de meeste gevallen wordt de opdracht gegund aan het bedrijf met het goedkoopste aanbod.
Als na-isoleren mis gaat
Helaas gaat het isoleren van een woning niet altijd goed. Dat kan komen doordat niet de meest geschikte isolatie is toegepast, of doordat de isolatie verkeerd is toegepast. Veel vaker nog is het advies te beperkt geweest: er is in die gevallen niet gekeken naar de algehele staat van de woning. Volgens Nooijens is dat wel belangrijk: “als je niet kijkt of een woning vochtproblemen heeft, of hoe de luchtcirculatie in een woning is, dan mis je informatie die later tot grote problemen kan leiden.” Nooijens heeft ook een bedrijf dat isolatiematerialen levert aan bedrijven. Van daaruit is de intrinsieke motivatie ontstaan om ‘bottom-up’ verandering te brengen in de isolatie-opgave. Stefan: “het was erg lastig om te zien, hoe goede materialen hun functie verloren door onjuiste of ondoordachte toepassingen. Uiteindelijk kan dat een woningeigenaar duur komen te staan. Dat is een verlies voor alle betrokken partijen en belangrijker nog: het kan voorkomen worden.”
Type problemen bij na-isolatie van de woning
Wanneer isolatie niet goed is toegepast, kunnen vochtproblemen of schimmels ontstaan of erger worden. Hierdoor kunnen scheuren in de woning komen en vloeren en daken gaan rotten. Wat vaak ook gebeurt bij na-isolatie, is dat de afgesproken isolatiewaarden niet worden gehaald en dat er geen sprake is van de beloofde comfortverhoging. Als de isolatie zo is aangebracht dat deze nat kan worden, dan wordt er geen of weinig energie bespaard. In sommige gevallen leidt na-isolatie tot forse schade aan woningen. Herstellen van schade kost dan meer dan de isolatie ooit gekost heeft.
Spijtvrij na-isoleren
Na-isoleren gaat over alle vormen van isoleren binnen de bestaande bouw. Spijtvrij na-isoleren is na-isoleren zonder dat de woningeigenaar daar op termijn spijt van krijgt. Dat betekent vooral duurzame na-isolatie, die maximaal rendement op levert (ook na jaren) en geen schade aan de woning (nu of in de toekomst). Nooijens vertelt dat hij in allerlei type woningen komt en daar een voorinspectie doet met een door het bedrijf ontwikkelde webapplicatie. Met deze applicatie kan direct bekeken worden of de woning geschikt is, of hoe de woning geschikt kan worden gemaakt voor na-isolatie. Van de inspectie wordt een heel concreet en gedetailleerd rapport opgesteld. Nooijens: “Wij kijken naar de huidige isolatie, waterdoorlatendheid van stenen en de voegen, de naden en de kieren in de woning, vochtbelasting van vloeren en ondergrond, vochtbelasting van muren, eventuele huidige vochtproblemen, het huidige binnenklimaat, luchtcirculatie (tocht) etc. Ons rapport levert een heel gedetailleerd uitvoeringsplan voor de partij die uiteindelijk de isolatie gaat aanbrengen. Dit gaat allemaal via de webapplicatie. Bij akkoord van de woningeigenaar, delen we de informatie met de uitvoerder. Als de uitvoerder ‘ja’ zegt, is hij verantwoordelijk voor de uitvoering, exact zoals deze is omschreven. De werkuitvoering kan door ons worden gemonitord. Uitvoerders kunnen zich hiervoor bij ons aanmelden.”
Aandacht voor behoeften en verwachtingen
De inspecteurs van Spijtvrij na-isoleren vinden het ook belangrijk te weten wat een woningeigenaar precies verwacht van het isoleren van de woning. “Ook vragen wij altijd naar de behoeften van een klant,” vertelt Nooijens, “we vertellen hoe we daaraan kunnen voldoen, en als dat niet lukt wat een klant wel kan verwachten. Het is heel belangrijk dat een klant vooraf weet wat hem of haar te wachten staat, en wat de uitkomst van de na-isolatie zal zijn.” Voor wat betreft het inspectierapport: een klant kan altijd kiezen wat hij laat uitvoeren en wat (nog) niet. Ook in deze keuze kan Spijtvrij na-isoleren helpen. Een voorinspectierapport ontvangt de klant drie dagen na het bezoek door Spijtvrij Na-isoleren. Voor particulieren is de prijs van een dergelijk rapport €495,- inclusief BTW.
Contact opnemen
Woningeigenaren die geïnteresseerd zijn geraakt in een voorinspectie door Spijtvrij na-isoleren kunnen terecht op http://www.spijtvrij-na-isoleren.nl/diensten-voor-particulieren/. Hierop is alle informatie over spijtvrij na-isoleren te vinden. Er is een instructiefilmpje te zien, en je kunt ook een eerste check doen om te kijken of je woning voor na-isolatie in aanmerking komt.
Meer informatie over dit onderwerp:
– Diverse landelijke organisatie besteden aandacht aan spijtvrij isoleren. Zo heeft RVO in samenwerking met TKI Urban Energie een Routekaart Spijtvrij na-isoleren ontwikkeld.
– Het ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft in ‘Woningisolatie en de Consument’ een analyse gemaakt van de problemen die zich kunnen voordoen bij het isoleren van woningen.
Comments are closed.