Manfred Hendrix is woonachtig in Nijmegen in de wijk Goffert. Hij is al heel lang bewust bezig met het besparen van energie in de woning. “Waarom meer energie gebruiken dan nodig?” vindt Manfred. Energie besparen is voor hem heel gewoon. Hij doet dit uit milieuoverwegingen, maar vooral ook omdat energiebesparing een kostenbesparing betekent.
Van kleine naar grote aanpassingen
Manfred heeft al enkele jaren LED verlichting in het hele huis. De wasmachine en afwasmachine laten hij en zijn vrouw Jacqueline draaien als de prijs van de stroom laag is. Eerder stond er al 30 jaar een zonnecollector op het dak en zijn woning is voorzien van isolatie (spouwmuur, dak en vloer). Manfred en Jacqueline hebben nu de financiële ruimte om hun huis versneld aardgasvrij te maken. Het besparen van energie had prioriteit, want wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken (en te betalen!). “We zijn begonnen met advies inwinnen bij Jos van der Lint van Loket Duurzaam Wonen Plus. Daarna zijn wij, met de hulp van Jasper Janssen, de installateur, de tekeningen en de bouw van ons huis gaan bekijken. Dit om te ontdekken of en waar er knelpunten zaten om ons huis aardgasloos te maken. Vervolgens hebben we gekeken hoe deze knelpunten op te lossen. Daarna hebben we de eerste concrete stappen gezet.” De vloerisolatie in het huis is aangepakt en de dubbele beglazing op het noorden is vervangen door HR++ glas. Ook is berekend hoeveel energie Manfred en Jacqueline kunnen opwekken met zonnepanelen op het dak. Dit blijkt bijna voldoende om de totale toekomstige behoefte aan elektriciteit te dekken.
De laatste stappen naar een aardgasvrije en duurzame woning
“Inmiddels werden we steeds meer gedreven om onze aardgasvrije woning te realiseren, wel moest hiervoor nog het een en ander gebeuren. Om het huis zo energiezuinig mogelijk en comfortabel te verwarmen werden de radiatoren op de benedenverdieping vervangen door lage temperatuur radiatoren. We kiezen er bewust voor om de radiatoren op de slaapkamers niet te vervangen, omdat we die eigenlijk nooit gebruiken.” Verder krijgt de badkamer een (elektrische) bijverwarmer in de bestaande designradiator, zodat ook de badkamerradiator niet vervangen hoeft te worden. Op de zolder komt een warmtepomp met op het platte dak een buitenunit met aanzuiger die de warmte uit de lucht haalt. Om het geheel helemaal af te maken, wil Manfred een groendak met sedum aanleggen op het platte dak en worden bijna alle regenpijpen afgekoppeld van het riool. “Op die manier vangen we veel van het regenwater af, dat normaal in het riool terecht komt. We kunnen dit water zelf goed gebruiken in de tuin en het betekent minder belasting voor het riool.”
En financieel?
“We hebben gebruik kunnen maken van enkele subsidies van de gemeente Nijmegen, de ISDE subsidie van de Rijksoverheid en de BTW-teruggave van de Belastingdienst. Dat heeft ons geholpen. Daarnaast hebben we ook zelf flink geïnvesteerd. Gezien de lage rentestand levert dat in ons geval meer op dan elk jaar €1.500,- euro neerleggen om de gasrekening te betalen. We hebben niet naar terugverdientijden gekeken, omdat een duurzaam en comfortabel huis voor ons zwaarder telt en we daarin een bewuste keuze maken”.
De koude periode is de ultieme test
Manfred: “Bij het begin van de koudere dagen (dus pas kort geleden) is alles ingeregeld en het hele systeem werkt nu. Het huis is comfortabel warm, de douche geeft goed warm water en eens in de week warmt het systeem automatisch op naar 65 graden Celsius om legionellabesmetting te voorkomen. Al met al zijn wij zeer tevreden met ons project. Kom maar op koning Winter!”
(Afbeelding: zonnecollectoren op het platte dak van de uitbouw)
Comments are closed.