“Ik ben niet voor een gat te vangen,” zegt Marc van Eldonk. Van Eldonk heeft zijn huis helemaal gasloos gemaakt, maar ging daarbij niet over één nacht ijs. De stroomaansluiting van een woning is meestal 1-fase en het vereist creativiteit om te zorgen dat zo’n aansluiting niet overbelast raakt. Omdat hij voor de troepen uitloopt, heeft hij veel zelf uitgevonden. “De transformatie naar gasloos is in Nederland in volle gang, maar in de markt ontbreekt het soms nog aan kennis. Laat je vooral niet uit het veld slaan!” zegt Van Eldonk, “waar een wil is, is een weg.”
De eerste stappen
Marc van Eldonk woont samen met zijn vrouw in een 3-verdiepingen tussenwoning in Nijmegen. Hij heeft zijn bedrijf aan huis en wilde zijn woning graag naar all-electric brengen. Vanwege het continue draaien van servers en andere apparatuur (totaalverbruik 400 Watt per uur / 24 uur per dag), was de uitdaging groot. De woning (1970) was al goed geïsoleerd: dubbele HR-beglazing en dakisolatie. De eerste vervolgstap die Van Eldonk heeft genomen, was het plaatsen van zonnepanelen.
“Wij zouden geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, omdat het zuidoost georiënteerd is,” werd hen verteld. Van Eldonk wilde dit zelf testen en is toch overgegaan tot de installatie van 14 panelen op het dak. Hierbij werd naast de omvormer (van gelijkstroom naar wisselstroom) een monitoringssysteem geïnstalleerd om te volgen wat de panelen nu precies leveren. Inmiddels kan Van Eldonk stellen dat hij tevreden is met het rendement van de panelen. “Ik moet hierbij zeggen dat ik zelf het dak ben opgeklommen, om ze te monteren. Je kunt de panelen ook laten monteren voor ongeveer € 800,-.”
Elektrisch verwarmen
Vervolgens wilde Van Eldonk een oplossing voor de grootste verbruikers: de elektrische boilers voor badkamer en keuken. Hiervoor werd een zonnecollector met een zonneboiler geïnstalleerd. “Bij zon hoeven we zelfs niet na te verwarmen,” zegt Van Eldonk lachend. “Toen deze gerealiseerd waren, vroegen mijn vrouw en ik ons af of het mogelijk zou zijn om ook de rest van ons huis elektrisch te verwarmen. We houden van comfort. Op de plekken, waar we leven en werken, wensen we een temperatuur van 20 graden Celsius. Dat wilden we graag zo houden. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we extra zonnepanelen geïnstalleerd, 6 panelen op het lage plat-dak. Deze staan in een optimale hoek voor de laagstaande winterzon. Vervolgens hebben we in plaats van een lucht/water warmtepomp twee lucht/lucht warmtepomp geïnstalleerd, die verwarmen met lucht. Voor een lucht/lucht warmtepomp krijgt men geen subsidie, maar het werkt net zo goed, en het is goedkoper dan een lucht/water warmtepomp!”
Inductie-koken en verbruik-balanceren
Toen ze eenmaal de smaak te pakken hadden, restte het echtpaar nog één probleem om helemaal van het gas af te komen: het koken! De oplossing die ook een laag verbruik met zich meebrengt is inductie. Van Eldonk heeft gekozen voor een zuinige inductie-kookplaat. Wel moest er in het totaalgebruik iets gebeuren dat Van Eldonk ‘verbruik-balanceren’ noemt. “Als er gekookt wordt, dan kunnen de elektrische boiler in de keuken en de badkamerboiler niet gelijktijdig aan, dat heb ik in de zekeringskast ook zo geregeld. Geen technisch hoogstandje, maar voor ons een perfecte oplossing. En, koken op vol vermogen duurt maar even want met inductie gaat het razendsnel.”
De gasmeter is verwijderd
In februari 2018 is de gasmeter in het huis verwijderd door Liander. Hiervoor kun je bij de gemeente Nijmegen nu een subsidie aanvragen. “Dat was voor ons een mooi moment. Na de meterstand opname van afgelopen jaar hadden we slechts 1.583 kWh extra stroom gebruikt. We kunnen wel zeggen dat we ons doel bereikt hebben. Aan een goedkope oplossing voor het geval het elektriciteitsnet uitvalt, wordt nog gewerkt.”
Comments are closed.