Overal om je heen hoor je dat we in Nederland van het aardgas af gaan stappen. In 2050 moeten we allemaal op een andere manier koken en verwarmen. Sommige mensen gaan actief op zoek naar informatie of leveren een bijdrage, anderen zijn meer afwachtend en doen niets. Maar wat nu als je thuis een cv-ketel hebt die aan vervanging toe is? Stap je over op een warmtepomp of infrarood óf koop je een nieuwe cv-installatie?
Jouw route naar aardgasvrij
Uiteindelijk is het de bedoeling dat we allemaal aardgasvrij worden, maar jouw route ziet er wellicht heel anders uit dan van iemand die in hartje Amsterdam woont. Jouw route ziet er zelfs anders uit dan die van de buurman. Wel heb je met je buurman gemeen dat je in dezelfde wijk woont. De wijk waar je woont is een belangrijk criterium in je overweging. Alle gemeenten zijn bezig met het maken van plannen voor een aardgasvrije leefomgeving en dit gaat wijk voor wijk. Als jouw wijk snel aan de beurt is, dan is het wellicht verstandig om geen nieuwe cv-ketel aan te schaffen.
Mijn wijk is nog lang niet aan de beurt
Mocht het wat langer duren voor jouw wijk aan de beurt is, dan vraagt het om een tijdsinschatting. Hoeveel jaar ga je waarschijnlijk nog gebruik maken van je cv-ketel? Een cv-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee, maar als je hem over vijf jaar al weg moet doen, is de afschrijving per jaar erg hoog. Dan is op dit moment een nieuwe cv-ketel aanschaffen misschien geen goed idee.
Overstappen op een warmtepomp
Hoe ver ben met duurzame maatregelen te nemen aan je woning? Dit is ook een belangrijke overweging als je nadenkt over de warmtevoorziening in je huis. Is je woning volledig geïsoleerd, heb je lage temperatuurverwarming en zonnepanelen, dan ben je toe aan de laatste stappen naar energieneutraal. Een warmtepomp als vervanger voor je huidige cv-ketel is dan mogelijk een goede optie. Dit kan ook het moment zijn om de laatste hobbel naar energieneutraal te nemen, maar misschien is dat voor jou nog een brug te ver?
Toch een cv-ketel
Als je toch een nieuwe cv-ketel wilt aanschaffen? Reken dan voor jezelf uit of het handiger is om te kopen of te huren. Huren betekent een lage investering en weinig risico. Wel is het gemiddeld duurder dan het kopen van een cv-ketel, maar dat is over de gehele termijn berekend. Als je over drie tot vijf jaar afscheid moet nemen van je cv-ketel, is nu huren wellicht een aantrekkelijke optie.
De verwachting is dat er over een jaar of 5 steeds meer hergebruik zal plaatsvinden van nog niet-afgeschreven ketels (van bv. 5-10 jaar oud). Deze functioneren nog prima en helpen andere mensen een periode te overbruggen. En als je nu toch gaat voor de aanschaf van een (nieuwe) cv-ketel, kies dan een energiezuinige HR-optie. Tenslotte kun je de aanvoertemperatuur op de cv-ketel laag zetten (in plaats van 80 graden, kun je hem bijvoorbeeld inregelen op 60). En je kunt het cv-systeem waterzijdig laten inregelen bij de installatie van een nieuwe ketel. Want je kunt hoe dan ook dit moment aangrijpen voor het verlagen van je gasverbruik.
Hulp nodig?
Hulp nodig om deze overweging te maken? Kom met gegevens over je huidige gasverbruik en de informatie over je woning (bouwjaar, type woning, duurzame aanpassingen, etc.) naar Loket Duurzaam Wonen Plus en laat u adviseren. Kijk op www.duurzaamwonenplus.nl voor de openingstijden in uw gemeente.
Comments are closed.