De roep om de fossiele (aard)gaskraan dicht te draaien begint navolging te krijgen. Na alle ellende van de afgelopen jaren in Groningen, die veroorzaakt werd door de gaswinning, zullen de meeste mensen dit een goede zaak vinden en niet alleen de Groningers. Daarnaast zie je in de Energievisies, van zowel de Rijksoverheid als de verschillende gemeenten, de ambitie om naar energie- en zelfs klimaatneutraal te komen in 2050. Hoe gaan we dat doen is daarbij de grote vraag en uitdaging.
De Trias Energetica, als 3-trapsstategie naar een energiezuinige oplossing, zegt dat we moeten beginnen met verminderen van de energievraag (isoleren, gedrag etc.), de energie die we nodig hebben duurzaam moeten opwekken (zon, wind, bodem, water etc.) en die eventueel slim aanvullen met andere (fossiele) brandstoffen (warmtenetten). Deze energietransitie zullen we allemaal moeten delen, zowel de inwoners als de bedrijven, en daarbij alle kennis en kunde moeten inzetten om het voor iedereen betaalbaar te maken.
De grootste uitdaging zit in de industrie: veertig grote Nederlandse chemiebedrijven gebruiken 3 miljard kuub Gronings gas, vergelijkbaar met de afname door twee miljoen huizen. Daar is dus veel duurzame winst te halen. Hoogleraar Richard van der Sanden heeft hier wel ideeën over, vertelde hij in TROUW. Het komt er op neer dat we moeten proberen om duurzaam hernieuwbaar gas te maken en die techniek wordt al toegepast: van elektriciteit, zoals uit het stopcontact, kun je met een apparaat, een elektrolyser, gas maken! Met het juiste recept lijkt het kunstgas precies op dat uit Groningen. Een huis kan daarop gewoon doorstoken met de vertrouwde cv-ketel en een fabriek hoeft ook weinig aan te passen. Een techniek waar we nog meer van gaan horen.
Lees meer op https://www.trouw.nl/groen/he-een-windmolen-kan-ook-gas-maken-~aab5a549/
Comments are closed.