Veel mensen denken op dit moment na over een warmtepomp. De huidige energieprijzen liegen er niet om en een warmtepomp verdient zich daarom nu ook veel sneller terug. Onze woning kan aardgasvrij worden en we dragen zo bij aan de transitie naar schone energie. Echter zijn niet alle woningen geschikt voor een warmtepomp. Soms moet u nog (extra) duurzame maatregelen uitvoeren bijvoorbeeld. Mocht uw woning wel geschikt zijn voor een warmtepomp, dan is dat voor veel huiseigenaren een grote stap: een warmtepomp is een grote uitgave en het heeft meer binnenruimte nodig dan een cv-ketel. Kortom: u kunt niet over één nacht ijs gaan. Want als u iets niet wilt, is het spijt van uw warmtepomp. Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste keuzes maakt?
Warmtepompspijt
Het woord ‘warmtepompspijt’ is nog niet opgenomen in de Dikke VanDale, maar het komt wel degelijk voor. Een warmtepomp kiest u voor vele jaren. Van een verkeerde keuze heeft u dus lang spijt. Ook al is het overgrote deel van de warmtepompbezitters heel tevreden, toch meldt ook één op de vijf dat hij zijn huis niet altijd goed warm krijgt. Dat is natuurlijk erg vervelend, uw woning zou een aangenaam verblijf moeten zijn in alle seizoenen. Sommige mensen hadden achteraf ook graag een warmtepomp gehad die kan koelen, en daar is op moment van aanschaf niet bij stil gestaan. Daarnaast waren er ook lange tijd verhalen over de geluidsoverlast van zo’n pomp, dat is de laatste jaren gelukkig enorm verbeterd. Sinds 2021 zijn er strengere eisen gekomen voor wat betreft het geluidsniveau. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag. Mocht er nog steeds te veel geluidshinder zijn, dan zou u altijd nog een geluiddempende omkasting kunnen plaatsen.
Is mijn woning geschikt?
Om een indicatie te krijgen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp, kunt u de check doen op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/warmtepomp-duurzaam-elektrisch-verwarmen/. U kunt ook langskomen in één van de loketten Duurzaam Wonen Plus: https://www.duurzaamwonenplus.nl/contact/of kijken voor maatwerkadvies bij adviseurs in uw regio: https://www.duurzaamwonenplus.nl/bedrijven/.
Soort warmtepomp
Wanneer u weet dat u in de basis een warmtepomp kunt toepassen, kunt u over het soort pomp nadenken. Deze keuze is afhankelijk van ruimte en uw budget. Dit kunt u bespreken met de adviseur. In het kort de verschillende warmtepompen toegelicht:
- Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als u ook nog elektrisch gaat koken, woont u zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.
- Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
- Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om uw huis te verwarmen. Daarmee bespaart u energie en gaat uw energierekening omlaag.” (Let wel: als u een ventilatiewarmtepomp laat installeren dan moet u óók de temperatuur voor iedere kamer afzonderlijk kunnen regelen. Dat kan eenvoudig met thermostaatkranen op iedere radiator of convector.)
Slimme warmtepomp
Inmiddels zijn ook ‘slimme warmtepompen’ beschikbaar. Dat betekent dat het energiesysteem door middel van software kan communiceren met het netwerk. Op die manier kunt u bijvoorbeeld meer energie gebruiken, op het moment dat er ook veel energie voor handen is, en minder energie gebruiken als er sprake is van schaarste. Zo helpt u mee het netwerk te ontlasten. Het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst noodzaak is. Misschien komen er zelfs incentives om het netwerk zorgvuldiger te belasten.
Tips voor de aanschaf van een warmtepomp
Samen met een adviseur kunt u een goed plan maken voor uw meest geschikte warmtepomp. Zelf kunt u al veel voorwerk doen. Door bijvoorbeeld de check te doen op Milieu Centraal en door na te denken over uw wensen.
- Maak een integraal plan
De warmtepomp in uw woning staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van je warmtevoorziening en heeft een relatie met lage temperatuurverwarming, isolatie, ventilatie, kierdichting en het afgiftesysteem. Het is zaak om dit allemaal tot een bepaald evenwicht te brengen voor een optimale prestatie van uw warmtepomp. - Begin bij het resultaat dat u wilt bereiken
De allerbelangrijkste tip is eigenlijk dat u voor jezelf duidelijk heeft wat uw wensen zijn omtrent de warmte- (en koelte) voorziening van uw woning. Wilt u het altijd warm hebben, of neemt u het risico dat het vanaf -8 niet helemaal meer goed lukt en vindt u dat acceptabel. - Subsidie
Sinds begin 2016 kunt u subsidie krijgen bij de aanschaf van apparatuur om gebruik te kunnen maken van duurzame energiebronnen: InvesteringsSubsidie Duurzame Energie, afgekort tot ISDE. Hiervoor zult u bij aanschaf van een nieuwe installatie vrijwel altijd in aanmerking.
Comments are closed.