Lokale initiatieven

Energiecoaches gezocht (vrijwilliger)

Vind je het leuk om bewoners tips te geven voor een lagere energierekening? En wil je meehelpen aan een beter milieu? Dan zoeken wij jou! Als energiecoach help je inwoners van de gemeenten Druten en Wijchen op weg met het duurzamer maken van hun huis. Je laat kansen en mogelijkheden zien én motiveert om (kleine) aanpassingen te doen. Meld je aan als energiecoach!

Wat ga je doen?
Je geeft inwoners van de gemeenten Druten en Wijchen informatie over kleine energiebesparende maatregelen in huis. En je geeft hen advies over wat ze zelf anders kunnen doen. Dit kan bij mensen thuis of bij een bijeenkomst in een buurthuis. Vaak kunnen mensen energie besparen zonder dat ze dat weten. Geen grote investeringen of verbouwingen, maar simpele aanpassingen in gedrag of kleine investeringen in de woning. Voor je advies gebruik je de energierekening, het watergebruik en de apparaten in huis. Het doel is een duurzaam en energiezuinig huis, minder kosten én een fijner huis om in te wonen. Je bent namens de gemeenten Druten en Wijchen en welzijnsorganisatie MeerVoormekeaar ambassadeur van de duurzame energietransitie.

Wat vragen wij van jou?

 • Je vindt duurzaamheid en energie besparen interessant. En bent geïnteresseerd in technische onderdelen die te maken hebben met duurzaamheid en energie besparen. Bijvoorbeeld het meten van het energieverbruik van apparaten.
 • Je kunt goed luisteren en vindt het leuk om ideeën en oplossingen te bedenken die passen bij de bewoner.
 • Je straalt vertrouwen uit en kunt een boodschap overtuigend en enthousiast vertellen.
 • Je bent gemotiveerd en wilt dit vrijwilligerswerk voor langere tijd doen.
 • Je hebt voldoende tijd om elke maand minimaal 2 energiecoach-gesprekken te voeren. Hier ben je ongeveer 8 uur in de maand mee bezig. Jouw inzet stem je af met de coördinator.
 • Een Verklaring Omtrent het Gedrag.

 

Wat krijg je ervoor terug?

 

 • Je krijgt een goede training waarin je wordt opgeleid tot energiecoach.
 • Je bent onderdeel van een team van energiecoaches. Je krijgt goede hulp én mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als energiecoach.
 • Je krijgt hulpmiddelen die nodig zijn bij het voeren van de gesprekken en het opslaan van de resultaten. Bijvoorbeeld een Energiebespaarkoffer waarin verschillende tools zitten om het energieverbruik te meten.
 • Je bent vrijwilliger via MeerVoormekaar.
 • Je krijgt een reiskostenvergoeding, vrijwilligersovereenkomst en bent verzekerd tijdens je werk.
 • En als laatste en misschien wel belangrijkste: het levert je veel plezier, goede gesprekken en contacten op.

Aanmelden
Ben je enthousiast om aan de slag te gaan als energiecoach? Stuur een mail met een korte motivatie naar Jeanny Evers van MeerVoormekaar: j.evers@meervoormekaar.nl

Meer informatie
Op www.druten.nl/energiecoaches of www.wijchen.nl/energiecoaches vind je meer informatie over het werk van de energiecoaches. Heb je vragen? Neem dan contact op met Jeanny Evers van MeerVoormekaar. Dat kan via telefoonnummer 06 81 02 69 93. Of neem contact op met de gemeenten Druten en Wijchen. Stuur een mail naar energiecoaches@drutenwijchen.nl. Of bel naar 088 432 70 00.

Winst uit je woning

De gemeente Druten streeft naar een lager energiegebruik. Het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen betekent een flinke besparing op uw energierekening én verbetert het wooncomfort. De gemeente heeft daarom voor woningeigenaren in de gemeente Druten een gezamenlijke inkoopactie met Winst uit je woning. Tijdens de actie wordt met een grote groep huiseigenaren ingekocht waardoor de voorwaarden van vloer- en spouwisolatie, isolatieglas en zonnepanelen gunstig zijn en de prijzen scherp. >>> https://winstuitjewoning.nl/

Duurzame warmte Deest

U heeft er misschien al iets over gehoord. In de toekomst gebruiken we geen gas meer voor de verwarming, het koken en warm water. Het doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is hard nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken. En onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. De gemeente Druten gaat samen met partner ‘Buurtwarmte’ de mogelijkheden voor duurzame verwarming in Deest onderzoeken. We vinden het belangrijk om dit samen met u als inwoner van Deest te doen. We verwachten dat we samen goede ideeën voor warmtevoorzieningen vinden die passen bij Deest en bij wat u belangrijk vindt. Daarom is op 29 oktober 2020 een bijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst legden we het doel van het onderzoek uit en kreeg u de kans om te reageren of vragen te stellen. Heeft u deze bijeenkomst gemist? Kijk dan de opname van de avond terug. Video bijeenkomst duurzame warmte Deest. Heeft u een idee of een suggestie voor Deest? Of wilt u met ons meedenken in een klankbordgroep? Wij horen graag van u! Stuur een e-mail naar: warmtedeest@drutenwijchen.nl

Opgewekt Maas en Waal

De initiatiefgroep bestaat uit een aantal gemotiveerde vrijwilligers die vanuit een ideologie de transitie naar duurzame energie in Maas en Waal willen bevorderen. De groep kan zich in principe richten op bevordering van alle vormen van duurzame energie zowel via besparingen als door opwekken. Besparingen kunnen bereikt worden via overgang op LED verlichting, isolatie, elektrische voertuigen en andere technieken. Het opwekken kan via windmolens, warmtekracht combinaties, geothermische energie en opslag, biogas uit afvalstoffen, zonnecollectoren voor warmte en zonnepanelen voor PV elektriciteit. De doelgroepen voor initiatieven zijn zowel particulier, huiseigenaren en huurders, overheid en semioverheid als bedrijfsleven. Vooralsnog wordt de aandacht geconcentreerd op het bevorderen van (coöperatieve) investering in zonnepanelen. Voor meer informatie, kijk op: http://www.opgewektmaasenwaal.nl/