Woning uit 1866 van het gas af

Tot enkele jaren geleden deelden Dinie Derksen en Andries Toering de prachtige en ruime woning in de Snodenhoeksestraat met de ouders van Dinie. Ieder met eigen ingang. Na het overlijden van beide ouders, ontstond het plan om van de twee compartimenten weer één woning te maken. Tijdens het schetsen van de renovatieplannen, rees de vraag: zou je deze zeer oude woning energieneutraal kunnen maken, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit van de woning? Is het mogelijk om de op gas gestookte cv-ketel de deur uit te doen en zelf alle nodige energie op te wekken? Is deze ambitie überhaupt wel mogelijk voor woningen die nog vóór 1945 zijn gebouwd, waarvan er in Nederland ruim anderhalf miljoen zijn? Andries: “Het idee om voor energieneutraal te gaan, ontstond tijdens het maken van de bouwplannen. Voor een goed isolatiepakket was het nodig de woning aan de binnenzijde volledig te strippen. Als je dan toch bezig bent, kun je het maar beter meteen goed doen. Daarnaast stimuleerde de overheid het duurzaam wonen door middel van het verstrekken van subsidies”.

Zelf uitvoeren
In theorie is alles mogelijk, dacht Andries. Alleen is het volledig gasvrij maken van een woning uit 1866 financieel uiteraard niet zo rendabel als bij een woning die een eeuw later is gebouwd. Het verduurzamen van een huis gebouwd in de jaren vijftig of zestig kost in de praktijk al gauw 50.000 tot 80.000 euro. Voor woningen die nog ouder zijn, betaal je aanzienlijk meer. Er moet immers maatwerk worden geleverd. Hoe meer maatwerk, hoe hoger de kosten. Maar Dinie en Andries berekenden dat als ze de grote renovatie grotendeels zelf zouden uitvoeren, vergaande verduurzaming van hun woning haalbaar moest zijn.

Onderzoek
Het begon allemaal met een grondig onderzoek naar alternatieve energiebronnen en isolatiemethoden. Al gauw bleek dat de woning alleen aan de binnenzijde geïsoleerd kon worden. Uiteraard moest overal dubbele beglazing komen. De vloerverwarming zou een fijnmazig legpatroon krijgen en er werden de allerhoogste eisen gesteld aan de warmtepomp. Verder zou er een centrale balansventilatie met warmteterugwinning worden aangelegd. Op de carport was er plaats voor 24 zonnepanelen.

Warmtepomp
Voor het verwarmen en koelen, en de warmtapwaterproductie van de gerenoveerde woning, heeft Andries gekozen voor een ‘all electric’ lucht/water-warmtepomp. Het systeem gebruikt een combinatie van compressoren en een goed koudemiddel, om een seizoensrendement van A+++ te behalen. Het apparaat levert temperaturen tot 65°C aan een hoog rendement, wat het geschikt maakt voor zowel vloerverwarming als radiatoren. Daarnaast behoudt het apparaat zijn basiskenmerk voor wat betreft de vorstbescherming tot -25°C.

Zonnepanelen en omvormer
Op de carport liggen 24 zwarte pv-panelen, die nauwelijks opvallen. De omvormer is een driefasige PV-stringomvormer, ontwikkeld door INVT. Het heeft een compact formaat, laag gewicht, en was eenvoudig te installeren en onderhouden. De omvormer kenmerkt zich door een breed spanningsbereik, lage startspanning en hoge conversie-efficiëntie.

Afsluiten van het gas
Toen alles geïnstalleerd was, kon het gas worden afgesloten. Helaas bleek er geen rijkssubsidie te zijn voor het afsluiten van het gas. Het kost gemiddeld € 617 om een woning los te koppelen van het gasnet. Nu komt de rekening daarvoor volledig terecht bij de huiseigenaar die afgesloten wil worden. Hopelijk verandert dat in de toekomst.

Rieten dak
Het volgende project is een traditioneel gedekt rieten dak. Andries: “De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie”. Het rietpakket doet hier in de praktijk niet mee als isolerend pakket. In de praktijk wordt het rieten dak boven een isolatiepaneel aangebracht.

Warme deken
Terugkijkend op een geslaagd renovatieproject, vertelt Andries: “Door de hoge isolatiewaarde (RD 6.3) in de wanden en het plafond en de betonnen vloer met heerlijke vloerverwarming in combinatie met een goed ventilatiesysteem kan de gewonnen warmte niet meer ontsnappen. Door daarnaast ook nog eens te ‘spelen’ met zonlicht (warmte) die door de grote ramen naar binnen komt, slaat de warmtepomp nauwelijks nog aan. Door op deze manier bewust om te gaan met energie, voelt onze woning als een warme deken, waar we erg blij van worden. Door de ruime indeling van de woning hebben wij meerdere plekken in huis die we fijn vinden. Zo is de serre een plek waar we veel zitten om daar te genieten van het mooie uitzicht. In de avonduren is de verbouwde ‘deel’ onze favoriet”. [WvM]

In Elst ligt een prachtige en ruime woning in de Snodenhoeksestraat. De woning heeft een woonoppervlakte van 275 m2 en bevindt zich op een ruim perceel met een oppervlakte van zo’n 3580 m2. De woning is gebouwd in 1866 en sindsdien bewoond door de familie Derksen.

https://www.duurzaamwonenplus.nl/huiseigenaren-vertellen/woning-uit-1866-van-het-gas-af/

Zelfs tijdens de koudste dagen werkt de warmtepomp goed. Tijdens de afgelopen hittegolf heeft het apparaat de woning ook gekoeld, via het buizensysteem van de vloerverwarming.