Mijn woning verduurzamen

Wat?

Loket Duurzaam Wonen is een initiatief van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Overbetuwe, Nijmegen en Wijchen  om woningeigenaren in de regio te helpen hun woning, individueel of samen met de buurt, energiezuiniger te maken zodat:

  • u comfortabeler woont;
  • tegen lagere woonlasten;
  • en uw huis en uw buurt klaar voor de toekomst zijn
DOE DE VERBETERCHECK OP MILIEU CENTRAAL

Waarom?

De regio Nijmegen wil net als de rest van Nederland aardgasvrij worden. De overgang naar aardgasvrij is ingrijpend. Woningen, scholen en bedrijven worden op een andere manier voorzien van verwarming en warm water. Het opwekken van duurzame energie is hierin belangrijk, maar zeker zo belangrijk is het isoleren van woningen. Immers, energie die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Wilt u meer kennis opdoen over energiebesparing? De Rijksoverheid ontwikkelde de Energiebesparingsverkenner. Met de Energiebesparingsverkenner voor woningen bouwt u snel en gemakkelijk uw kennis en expertise uit. De verkenner speurt naar mogelijkheden om woningen zuiniger te maken. En comfortabeler of zelfs energieneutraal.  Zo bent u voorbereid op een energieneutrale toekomst

Energiebesparingsverkenner
Financiering & subsidie
img-energielabel

HOE?

Loket Duurzaam Wonen helpt met onafhankelijke specialistische kennis en kunde van een team dat gratis ondersteunt bij het:

  • advies over de beste maatregelen en aanpak voor uw situatie
  • wegwijs maken in de mogelijkheden voor financiering
  • opzetten van een eventuele collectieve aanpak
  • inkopen bij de lokale bedrijven

Meer inspiratie nodig?

In het Digitale Duurzaam Droomhuis, te vinden op www.huisenenergie.nl, kun je ontdekken wat de beste duurzame woonoplossingen zijn in én rondom je woning. Of bekijk in de tutorials op deze website hoe bewoners hun eigen huis duurzamer maken: https://www.clusterwoningen.nl/woningen/kleinemaatregelen/

Of klik op onderstaande link om ervaringsverhalen te lezen:

Klik hier voor ervaringsverhalen van huiseigenaren
Energieaanbieding.nl

Maatregelen

Selecteer een maatregel in het menu voor meer informatie
Dakisolatie

Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu. Via een ongeïsoleerd dak verliest een woning erg veel warmte, waardoor er meer gestookt moet worden. Dat kost niet alleen onnodig veel gas, maar veroorzaakt ook vervuiling en CO2-uitstoot.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus! Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten?

Gevelisolatie

De kosten voor gevelisolatie zijn beduidend lager dan veel mensen denken. En de besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen goed geïsoleerd. Reden genoeg om de buitenmuren van je huis eens te (laten) bekijken.

Gevelisolatie vermindert het verlies van warmte vanuit de woning naar buiten. Daardoor slaat de verwarming minder vaak aan en daalt het gasverbruik. Voor het milieu is dat voordelig, want minder verbranding van gas betekent minder broeikasgassen en minder luchtvervuiling. Maar er zijn meer voordelen van gevelisolatie: de tocht in huis vermindert en de kans op vochtproblemen wordt kleiner.

Vloerisolatie

Wie vloerisolatie heeft, is daar over het algemeen erg tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis en is een effectieve manier van energie besparen.

Het milieu gaat erop vooruit als u de begane grondvloer isoleert. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Huiseigenaren die vloerisolatie laten aanleggen, merken dat het huis daarna minder tocht, gelijkmatiger warm wordt, en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte.

Wanneer er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond is, valt de vloer makkelijk te isoleren. Bij een lage kruipruimte of het ontbreken van kruipruimte, is ook vloerisolatie mogelijk maar het is dan minder gemakkelijk aan te brengen.

Isolatieglas

Dubbel glas en hoog rendement glas (HR, HR+ en HR++ glas) isoleren beter dan enkel glas en verbeteren het comfort binnenshuis. Bovendien bespaar je op de stookkosten, waardoor de investering zichzelf terugverdient. Zelfs wanneer ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden. Welke optie voor jouw woning het meest geschikt is en wat je daarmee bespaart aan energie(kosten), valt te ontdekken door een afspraak te maken met Loket Duurzaam Wonen Plus.

Ventilatie

Goed ventileren is nodig voor een gezond binnenmilieu. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Eén op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijn stof aanwezig dan buiten. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn.

Vroeger ging ventilatie vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Hierdoor wordt de concentratie aan vervuilende stoffen verlaagd. Ventilatie kost overigens wel  energie, maar het is zeker geen verspilling.

Zonnepanelen.

Nederlands zonlicht is prima geschikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Stroom uit zonlicht is duurzaam, omdat bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen. En de prijs is steeds minder een drempel, omdat zonnepanelen snel in prijs dalen.

Alvast nagaan of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw woning te plaatsen en wat de geschatte kosten en baten zouden zijn? Kijk op de zonatlas.

Zonneboilers

Op de energiekosten voor warm water, kan bijna de helft bespaard worden, door te kiezen voor een zonneboiler. Bovendien worden hiermee flinke hoeveelheden CO2-uitstoot voorkomen omdat er zonne-energie aan te pas komt, in plaats van fossiele brandstoffen.

Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt namelijk nooit op. En als de zon even onvoldoende schijnt, dan zorgt een na-verwarmer ervoor dat het water toch warm wordt. Er bestaan verschillende soorten zonneboilers die warm kraanwater leveren: de standaard zonneboiler, de cv-zonneboiler en de compacte zonneboiler. Daarnaast is er de zonneboilercombi, die ook het huis verwarmt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een zonneboiler bij u thuis? Of wilt u meer weten over de kosten en besparingen?  De medewerkers van Loket Duurzaam Wonen Plus kunnen u hier alles over vertellen.

Verwarming

Heeft u een onzuinige cv-ketel of combiketel? Of bent u ontevreden over het comfort in huis (net niet warm te stoken, te weinig warm water)? Overweeg dan eens om de huidige installatie te vervangen. Dat scheelt milieubelasting, kan de rekening verlagen en het energielabel van uw woning verbeteren.

Een milieuvriendelijke keuze die ook de energierekening verlaagt, is een combiketel op gas met HR-107 label. Omdat een dergelijke ketel energie uit waterdamp terugwint, heeft deze een rendement dat hoger ligt dan 100%.

Misschien overweegt u de milieuvriendelijkste opties: een zonneboiler of een hybride warmtepomp inclusief HR-107 combiketel. De gebruikskosten daarvan zijn nog lager. Relatief nieuw is de HRe-ketel, die via warmte-krachtkoppeling (WKK) ook stroom opwekt.

Warmtepomp

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Warmtepompen halen energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijgt u veel warmte. En als die stroom van zon of wind af komt, is deze heel duurzaam. Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch en anderen hebben er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor extra warm water. Zo’n hybridepomp is goedkoper en kunt u ook combineren met uw huidige cv-ketel. Een warmtepomp heeft vooral meerwaarde bij lage temperatuurverwarming.

Infrarood verwarming i.c.m. pv

IR-panelen zijn een duurzame keuze voor de verwarming van ruimtes in uw woning. Vaak worden IR-panelen gebruikt als bijverwarming in ruimten, maar ook als hoofdverwarming voor grotere oppervlakten kan deze toepassing ingezet worden. (Kijk bij onze aanbieders voor lokale bedrijven en referenties.) IR-panelen verwarmen niet de lucht maar voorwerpen en lichamen. Infraroodstraling voelt een beetje als de zon: dicht bij een infraroodpaneel hebt u het lekker warm, maar loopt u weg dan is de warmte ook minder. Nog prettiger ervaart u het gebruik van infrarood verwarming als u de benodigde energie zelf opwekt door middel van zonnepanelen. Weegt de investering op tegen de opbrengst? Win advies in bij Loket Duurzaam Wonen Plus.

Energieneutrale woning

In een energieneutrale woning is de energie die je opwekt gelijk aan de energie die je gebruikt. Dit bereik je door zo min mogelijk energie te gebruiken en de energie die je gebruikt duurzaam op te wekken. Meestal wordt een combinatie van verschillende energiemaatregelen toegepast om dit te bereiken.

Meten is weten

Je bent vaak niet bewust van je energiegebruik. Je kunt energie besparen en dus geld verdienen, door apparaten die onnodig aan staan, uit te schakelen. Ook het verbruik van apparaten in de zogenaamde ‘standby modus’ kan ongemerkt hoog zijn. Dit geldt zeker voor de wat oudere apparaten.

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Gebruik de tijd die je hebt goed en ga isoleren waar je kan. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. En benut iedere verbouwing en onderhoud aan je huis om de isolatie te verbeteren. Het vervangen van de cv-ketel is pas de laatste stap. Het stappenplan aardgasvrij van Milieu Centraal helpt je om slimme keuzes te maken.

Aanleg groendak
Een groendak gaat lang mee, beschermt uw onderdak en werkt energiebesparend in de zomer. Tevens is het goed tegen hitte-stress en fijnstof en bevordert het biodiversiteit.

Afkoppelen van de regenwaterafvoer
Afkoppelen van regenwater zorgt dat de riolering in huis en op straat minder wordt belast. Schoon regenwater kunt u gebruiken in de tuin of infiltreren in de bodem.